Hlavní obsah

Obrazy prezidenta do kompostu, napsal ředitel. Nechce ho stavět před žáky jako vzor

Teplický ředitel gymnázia dal najevo postoj k prezidentovým vulgaritám.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Na vulgarity prezidenta vysílané živě do éteru zareagoval ředitel teplického gymnázia a kandidát do Senátu Zdeněk Bergman.

Článek

Ve třídách ani v kancelářích teplického gymnázia už čtyři roky nevisí ani jeden obraz s fotografií prezidenta Miloše Zemana.

Ředitel gymnázia Zdeněk Bergman je nechal sundat a dát do skladu, když se prezident republiky Miloš Zeman v debatě o případu ruských aktivistek ze skupiny Pussy Riot uchýlil k vulgaritám a ty pak zněly do éteru v živém vysílání Českého rozhlasu.

A nyní – když prezident na vlnách veřejnoprávní stanice svoje vulgární vystoupení zopakoval – se ředitel Bergman ozval znovu.

Na Facebooku napsal, že uložil školníkovi, ať obrazy s portrétem prezidenta nechá zahrabat do kompostu.

Téměř okamžitě jeho slova spustila vlnu reakcí.

Za zhruba čtyřiadvacet hodin se jeho příspěvek líbil více než jednomu tisíci lidí. Skoro pět set ho pak sdílelo mezi své virtuální přátele na Facebooku.

„Reakcí je hodně: Facebook – 968 lajků, 49 komentářů, 416 sdílení. Twitter – tam to nejde spočítat, ale komentářů je jistě mnoho desítek,“ uvedl ředitel kolem čtvrtečního poledne. „Reakce jsou většinou podpůrné, ale najdou se i zcela odmítavé, ba sprosté,“ sdělil Seznamu.

Jenom ty sprosté prý ignoruje. Jinak se snaží, jak říká, s ostatními debatovat.

Se studenty svého gymnázia se však o svém postoji ředitel nebavil.

„Ve škole o tom vůbec nemluvím. Ostatně, teď se ve škole nic nestalo, dělo se to jen na sociálních sítích,“ uvedl.

Prezident Miloš Zeman v Českém rozhlase: 

Video: iRozhlas.cz

Ani pro Seznam se Zdeněk Bergman, který kandidoval letos do Senátu, nechtěl ke svému vyjádření na sociálních sítích příliš vracet. Krátké vysvětlení však poskytl.

„Je to prosté,“ uvedl. „Pan prezident se zachoval (před čtyřmi lety) tak, že být to ve škole, dostal by ředitelskou důtku. Takového člověka nechci stavět jako vzor před žáky. Proto jsem nechal sejmout jeho obrazy. Šlo o výchovu mládeže, nešlo o politiku,“ uvedl ředitel školy, který sice ve druhém kole volby do Senátu prohrál s populárním teplickým starostou Jaroslavem Kuberou, ale hlas mu v obou kolech dalo více než 7 tisíc voličů.

„Nyní (po dalším obdobném přestupku pana prezidenta) jsem si jen na Facebooku ‚přisadil‘, abych zdůraznil, jak moc je mi takové chování hlavy státu nepříjemné,“ vysvětlil Zdeněk Bergman.

Upozornil, že ve skutečnosti obrazy prezidenta republiky samozřejmě dál leží ve skladu. „Až budeme mít prezidenta nového, jeho obrazy opět nechám vyvěsit. A budou v učebnách do té doby, dokud bude nový prezident následováníhodným vzorem pro žáky.“

Jak sám uvedl, na sociálních sítích se vede o jeho postoji čilá diskuse. Kromě lidí, kteří dávají volnost emocím, v ní najdeme i příspěvky, které řediteli vyjadřují respekt, ale zároveň nesouhlas.

„V senátních volbách jsem byl vaším voličem a velmi vás jako autoritu uznávám. Nicméně můj pohled se s vaším rozchází. Ano, za prezidenta se všichni slušní lidé stydí, ovšem vy tímto nevystupujete sám za sebe, ale jako autorita ukazujete dětem, že další autorita se uznávat nemusí. Obraz prezidenta republiky je tradice, jak jste řekl. Zdravit se je slušnost, ne povinnost, a zdravíme se,“ napsal jeden z diskutujících.

Příklady dalších příspěvků v debatě najdete ve videu v úvodu textu.

Reklama

Doporučované