Hlavní obsah

Obrazy zkázy: Láva z havajské sopky v ulicích. Je tak horká, že zapaluje dřív, než se přiblíží

Láva z havajské sopky Kilauea se valí po jedné z havajských silnic.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Úřady na Havaji nařídily evakuaci skoro dvou tisíc obyvatel. Ohrožuje je nejen láva a otřesy, ale také únik jedovatého oxidu siřičitého. Podle úřadů však ostrovanům pravděpodobně nehrozí nebezpečí v podobě ničivých mořských vln.

Článek

Kvůli erupcím sopky Kilauea na největším ostrově souostroví Havaj nařídily úřady evakuaci 1700 obyvatel, informovala CNN. Někteří Havajané však odmítají varování uposlechnout. To pro ně podle představitelů záchranných složek může znamenat smrtící chybu.

Vulkanická aktivita na ostrově totiž zatím nejeví známky útlumu. Podle nich kromě erupcí lávy hrozí nebezpečí také v souvislosti s únikem jedovatých plynů z podzemí. Oxid siřičitý se v okolí vyvěrající lávy vyskytuje v koncentraci, která může představovat smrtelné ohrožení.

Podle geologů vyvěrající láva poškodila alespoň pět domácností a přerušila dodávky vody. Láva je tak horká, že dokáže zapálit věci dříve, než se jich dotkne.

Havaj za poslední týden zasáhla také více než tisícovka zemětřesení, hlásí CNN. Převážná většina z nich představovala jen drobné otřesy, v pátek však ostrov zasáhlo zemětřesení o síle 6,9 stupňů Richterovy škály. Přerušilo dodávky energie pro 14 tisíc Havajců.

Podle úřadů je spíše nepravděpodobné, že by ostrov zasáhla ničivá vlna tsunami. Té totiž podle odborníků zpravidla předchází změny v povrchu mořského dna. Ani po zatím nejsilnějším zemětřesení však podobná situace nenastala.

Reklama

Doporučované