Hlavní obsah

Obrazy zkázy: Ničivé povodně a smrtící sesuvy půdy. Indie sčítá mrtvé

Foto: Profimedia.cz

Voda strhávala domy, převracela auta a brala lidské životy.

Reklama

Jižní Indii zasáhly silné deště, které způsobily ničivé záplavy. Voda si připsala už nejméně 24 mrtvých a záchranáři v bahnitých troskách domů pátrají po dalších. V zasažených oblastech pomáhá i armáda.

Článek

Indické povodně už mají na účtu více než dvě desítky obětí a podle webu BBC je mezi ztracenými životy šest dětských. Panují navíc obavy, že číslo zdaleka není konečné, jelikož mnoho lidí se stále pohřešuje. Divoká voda strhla několik domů a v indickém státě Kérala dokonce odřízla obyvatele některých měst a vesnic od okolí, když zaplavila silnice. Smrtelnými se některým staly i sesuvy půdy.

Do záchranných akcí se již zapojila i tamní armáda, jejíž vrtulníky se zásobami a personál vyrazily do zasažených oblastí. Lidem uvězněným ve městě Kollam a dalších pobřežních regionech pomáhají s evakuací i tamní rybářské lodě. Obyvatelé, kteří jsou k tomu způsobilí, pak pomáhají třeba odstraňováním bahna, kamenů a popadaných stromů.

Evakuovány již byly tisíce lidí a napříč Kéralou bylo zřízeno nejméně sto humanitárních táborů, které obyvatelstvu slouží jako dočasná útočiště. „Bylo to mé živobytí. Všechno je pryč,“ cituje list The Guardian rozrušeného muže, s nímž hovořila indická Manorama TV. Muž pochází z města Koottickal, které zažilo ničivý sesuv půdy.

Mezi dosud zaznamenanými oběťmi je i šestičlenná rodina, včetně pětasedmdesátileté babičky a tří dětí, z města Kottayam, jejíž dům zcela smetla voda. Právě zmiňované město pak hlásí nejméně 14 mrtvých.

V Kérale není neobvyklé, že silné srážky způsobí záplavy a s nimi spjaté sesuvy půdy. Kvůli zvyšující se urbanizaci a výstavbě totiž ve státě zmizely mokřady a jezera, které kdysi fungovaly jako přirozená ochrana před povodněmi. Během silných záplav v roce 2018 v regionu zemřelo téměř 500 lidí.

Podle indických meteorologů by silné deště měly polevit během pondělí. „Silné až velmi silné srážky“ by však mohly pro změnu udeřit na severu Indie, a to během příštích dvou až tří dnů.

Podívejte se na záběry ze zasažených indických oblastí:

Reklama

Související témata:
Kerala

Doporučované