Hlavní obsah

Obří daňový podvod v městské firmě bude řešit vedení Prahy. Primátor chce nechat zpracovat audit

Špičky koalice budou řešit kauzu obchodů Pražské plynárenské.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle Specializovaného finančního úřadu došlo v souvislosti s obchody Pražské plynárenské k podvodům s DPH.

Článek

Případ obchodů městské firmy Pražská plynárenská má pokračování. Kauzou, na kterou upozornil Seznam, se budou zabývat špičky pražské koalice.

Politici budou chtít vědět, zda si Pražská plynárenská dostatečně prověřila firmu B&A Capital Trading, které v průběhu roku 2015 vyplatila bezmála jednu miliardu korun. Tehdy řídila Prahu Adriana Krnáčová (hnutí ANO). Neznámá společnost peníze dostala za to, že měla přes německou burzu dodávat do Prahy plyn.

Jenže v této souvislosti Specializovaný finanční úřad zjistil, že došlo k podvodu s DPH. Peníze od Pražské plynárenské byly obratem odesílány dalším firmám a skončily nakonec na účtech v Rumunsku, Turecku nebo na Kypru.

Policie již kvůli tomu obvinila jednoho z aktérů. Škodu vyšetřovatelé vyčíslili na více než 200 milionů korun.

Primátor chce audit

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) i šéf zastupitelů za Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil potvrdili, že kauzu budou řešit. Schůzka koalice se uskuteční v pondělí. „Já osobně budu usilovat o provedení hloubkového forenzního auditu v celé struktuře plynáren,“ řekl Seznamu Hřib.

Souhlasí s ním radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu). „Nevím, jak se dohodneme, ale myslím si, že řešení, které by to vyjasnilo, je forenzní audit. Mělo by se vyjasnit, jestli za to někdo nese zodpovědnost,“ prohlásil Chabr, do jehož gesce i městská firma Pražská plynárenská spadá.

Zástupci koalice zatím nechtějí říct, zda kvůli tomuto případu dojde k personálním změnám v této společnosti. „Než budeme mít výsledky těch auditů, nechci předjímat žádné personální kroky,“ uvedl Chabr.

Firma B&A Capital Trading vznikla v říjnu 2014. Dnes je jejím jednatelem Shavez Ijaz Awan, který uvádí trvalé bydliště v New Yorku.

Zjištění finančního úřadu

Podle zjištění Specializovaného finančního úřadu podepsala jeho firma smlouvu poté, co se jednatel Awan setkal přímo s manažerem Pražské plynárenské.

Specializovaný finanční úřad při vyšetřování dospěl ke zjištění, že B&A Capital Trading si Pražská plynárenská – ač šlo o neznámou firmu – dostatečně neprověřila.

Navíc kontroloři také zjistili zmíněné podvody s DPH. V době, kdy jí Pražská plynárenská platila stamiliony, posílala firma B&A Capital Trading peníze na účty dalších společností.

Ty sídlily většinou na virtuálních adresách, kde jsou běžně přihlášeny desítky nebo stovky dalších společností. Neplatily daně a s finančním úřadem nekomunikovaly.

Reklama

Doporučované