Hlavní obsah

Hasiči mají požár skladu odpadu v Kutné Hoře pod kontrolou

Podívejte se na mohutný požár v Kutné Hoře.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Kutné Hoře v městské části Karlov hoří sklad odpadu. Jedna z hal v areálu shořela, v další je uskladněná elektronika za několik milionů korun. Na místě zasahuje 16 hasičských jednotek. Pět hasičů museli zdravotníci ošetřit, dva z nich převezli do nemocnice.

Článek

V Kutné Hoře v části Karlov hoří sklad odpadu, mimo jiné plasty a lepenka. V bezprostřední blízkosti požáru stojí několik hal, které se hasiči snaží před ohněm uchránit. Jedna z hal, která byla přímo vedle hořícího odpadu, shořela. Požár se rozšířil i na blízké pole. Tmavý dým byl vidět z mnohakilometrové dálky, například z Kolína, ale i z pražských Kobylis. Záchranáři na místě ošetřili pět hasičů, řekli mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel a záchranné služby Petra Effenbergerová. Předběžná škoda je vyčíslena na 3,5 milionu korun.

Gabriel okolo půl osmé večer řekl, že hasiči požár už mají pod kontrolou. Vrtulník, který pomáhal hasit ze vzduchu, již odletěl. Sousední pole, na které plameny přeskočily, se už podařilo zcela uhasit. Hasičům se podařilo ochránit další okolní haly, některé z nich ale poškodilo sálavé teplo. V jedné z hal je sklad elektroniky v hodnotě několika milionů korun.

Hasiči využívají hydranty v okolí. Vodu na místo vozí také kyvadlově cisterny dobrovolných hasičů. Po městě jezdí vozy městské policie, strážníci vyzývají obyvatele, aby nevětrali. Požár vypukl v průmyslovém areálu na okraji města, historické centrum města tak není ohrožené. Vjezd do areálu je z Čáslavské ulice, v areálu je třídírna odpadů.

Záchranáři na místě ošetřili pět hasičů, dva z nich převezli do nemocnice. „Zhoršený zdravotní stav byl způsobený převážně přehřátím, u jedné osoby kvůli kolapsu z přehřátí byl nutný transport do nemocnice v Kutné Hoře. Druhá osoba se nadýchala zplodin hoření, také byla převezena do nemocnice,” řekla Effenbergerová.

Podle Gabriela hasiči zatím množství škodlivin v ovzduší neměří. „Dým stoupá vzhůru a vítr mění směr,” řekl Gabriel. Díky dobrým podmínkám tak nejsou lidé výrazně ohroženi.

Požár odpadu se rozšířil také na přilehlé pole, hasiči proto na místo povolali vrtulník se speciálním vakem na vodu, který oheň hasí ze vzduchu.

K místu zásahu hasičů se snaží dostat lidé z okolních obcí, aby se na požár podívali z blízka. Například starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín) na Facebooku vyzval obyvatele, aby do Kutné Hory nejezdili, protože komplikují práci hasičům a blokují silnice.

Reklama

Související témata:

Doporučované