Hlavní obsah

Obří hrnec na polévku i pletený mamut. Češi si za 25 let připsali 10 tisíc rekordů

Rozhovor s prezidentem Agentury Dobrý den Miroslavem Markem.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Pelhřimov – město rekordů. Nejde jen o název každoročního červnového festivalu, ale také o přídomek, který je dnes s tímto městem na Vysočině neodmyslitelně spjatý.

Článek

Ráno na gauči navštívil Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den, která spravuje registraci rekordů do České knihy rekordů a také Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově. To sídlí v jedné z městských bran, kde se soustředí exponáty vynikající v nejrůznějších disciplínách.

„Věcí přibývá. My Češi jsme nápaditý národ a téměř každý, je to lidská přirozenost, kdo se věnuje nějakému oboru, se snaží o třešničku na dort svého umu nebo síly. A z toho vznikají ty exponáty,“ říká Marek.

Na místě jsou také k nalezení záznamy o rekordech, které padly mimo budovu muzea, a to v České knize rekordů. Druhá část expozice nazvaná Zlaté české ručičky se nachází nedaleko muzea. Pro návštěvníky dokumentuje zručnost a um Čechů například v podobě výrobků ze zápalek, ale i jiných unikátů. O největším exponátu a nedávné kuriózní akci se dozvíte z úvodního videa.

Radek Hrdina a jeho Česko vstává dnes navštívili Portheimku a Muzeum skla:

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Kamila Bejlková

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované