Hlavní obsah

Obří malér britské policie. Ztratilo se 150 000 záznamů z rejstříku trestů

Ilustrační fotografie.

Reklama

Z britské policejní databáze kvůli technologické chybě zmizela data z rejstříku trestů týkající se více než 150 000 osob. Ztratily se také tisíce záznamů otisků prstů a profilů DNA.

Článek

Ke smazání 150 000 záznamů trestní historie zatčených a ihned propuštěných osob podle The Times došlo během každotýdenní relace, v jejímž rámci se po uplynutí určité doby v závislosti na povaze trestného činu data o pachatelích odstraňují. Odstraněny byly i tisíce záznamů obsahujících otisky prstů a profily DNA. Odstraňování dat probíhá automaticky, databáze jsou totiž připojeny k Národnímu policejnímu počítači (PNC), který vlastní a provozuje ministerstvo vnitra.

To podle BBC uvedlo, že ztracené záznamy se týkaly lidí, které policie zatkla a později propustila, aniž by proti nim podnikla další kroky. Ministerstvo také vyloučilo diskutovanou možnost, že ke ztrátě dat došlo v rámci úmyslného kybernetického útoku, a dodalo, že za incident pravděpodobně může softwarová chyba. Podle opozičních labouristů ztráta dat představuje „obrovské bezpečnostní ohrožení“ britské veřejnosti.

Data se podle BBC ztratila ze systému PNC, který je jednou z nejdůležitějších policejních databází, protože obsahuje obrovské množství dat, jež policie sdílí napříč celou Velkou Británií. Systém policistům umožňuje kontrolovat osoby i vozidla v reálném čase a také například zjistit, zdali jsou kontrolované osoby podezřelé z nějakých dosud nevyřešených trestných činů.

Web The Times uvedl, že by kvůli chybě mohlo dojít k osvobození některých pachatelů. Přestože se ztratila data pouze o občanech, kteří byli hned po zadržení propuštěni, někteří z nich by nakonec mohli před soudem stanout, protože jejich otisky prstů a profily DNA by za normálních okolností systém porovnal s materiálem nalezeným na jiných místech činu a alespoň v několik případech by pravděpodobně shodu nalezl.

Ze stejné databáze PNC bylo v lednu v návaznosti na britskou dohodu o brexitu s EU odstraněno přibližně 40 000 záznamů týkajících se evropských zločinců. Web The Times dodal, že načasování potíží s policejní databází se „pro britskou vládu nese ve znamení trapnosti“. Vláda totiž trvá na tom, že navzdory pobrexitové ztrátě přístupu k evropské databázi má Británie informace o trestných činech na vysoké úrovni.

Ministerstvo vnitra později uvedlo, že opakování incidentu nehrozí. „Pracujeme na posouzení dopadů této nehody. Problém se týkal zatčených a propuštěných osob, u nichž nebyla přijata žádná další opatření. Data o zločincích ani nebezpečných osobách smazána nebyla. Žádné další záznamy není možné smazat,“ stálo v prohlášení.

Stínový ministr vnitra za labouristy Nick Thomas-Symonds vyzval ministryni vnitra Priti Patelovou, aby za chybu převzala osobní odpovědnost.

„Ministryně musí okamžitě učinit prohlášení a uvést, co se pokazilo, jaký je rozsah problému a jaké kroky podnikne k uklidnění veřejnosti. Musí poskytnout odpovědi. Jedná se o mimořádně závažné narušení bezpečnosti, které pro veřejnost představuje obrovské nebezpečí,“ uvedl Thomas-Symonds na Twitteru.

Reálný počet ztracených záznamů se podle The Times může ještě změnit poté, co britská administrativa problému lépe porozumí. Úředníci ministerstva vnitra se rovněž – zatím bezúspěšně – snaží některá data obnovit. Ztráta dat také způsobila chaos s procedurou udělování víz. Žádosti, které zpracovává PNC, musely být na dva dny pozastaveny. Obnoveny byly až poté, co ministerstvo vnitra dospělo k závěru, že u jejich zpracování nehrozí žádná rizika.

Reklama

Doporučované