Hlavní obsah

Obří nebo miniaturní listy. Rostliny se v noci chrání proti prochladnutí

Velikost listů ovlivňuje nejen voda, ale i klimaVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Proč v přírodě existují tak velké rozdíly ve velikosti listů jednotlivých rostlin? Otázku si položili vědci z australské Macquarie University v Sydney. Odpověď přinesli v zářijovém vydání časopisu Science.

Článek

Obrovské rozdíly mezi listy rostlinných druhů udivují přírodovědce od nepaměti. Zatímco jeden z největších listů - list banánovníku - běžně dosahuje rozměrů kolem čtverečního metru, existují i mnohonásobně menší druhy. Například listy vřesu mají jen pár milimetrů.

Vědci z australské Macquarie University nyní přišli s odůvodněním, proč v rostlinné říši existují takové rozdíly. Podle týmu, který zkoumal 7 670 různých rostlinných druhů na bezmála 700 místech celého světa, mají rozdíly ochránit rostliny od prochladnutí v nočních hodinách.

Dosud se mělo za to, že velikost listu přímo závisí na množství vody, které má rostlina k dispozici, a na míře rizika přehřátí. Australští vědci sice tuto teorii nerozporují, rozhodli se ji ale revidovat. Platná je prý jen na některých místech zeměkoule.

Velikost listů tak ovlivňuje nejen množství dostupné vody, ale i teplota - ať už příliš vysoká, nebo příliš nízká. Proto se s velkolistými rostlinami setkáváme v tropických oblastech, kde je vlhko a teplo, zatímco rostliny s drobnými listy porůstají buď pouště, kde je sucho a velké teplo, nebo hory, kde je především chladněji a podle konkrétní oblasti může být sucho i vlhko.

Vědci v závěru studie podotýkají, že jejich zjištění naznačuje, jak se rostliny přizpůsobují oteplujícímu se klimatu naší planety, a zdůrazňují, že právě změny v chování rostlinných organismů prozrazují, které druhy oteplování přežijí a které jen těžko.

Reklama

Související témata:
Velikost

Doporučované