Hlavní obsah

Obří skandál s přijímačkami v USA: „Zoufalá manželka“ Huffmanová půjde do vězení

Americká herečka Felicity Huffmanová: Čekají ji veřejně prospěšné práce, pokuta i pobyt za mřížemi.

Reklama

Slavná herečka dostala pokutu 30 tisíc dolarů a trest 14 dní za mřížemi. Odsouzena byla v rozsáhlé kauze podvodů a úplatků s přijímačkami a stipendii. Celebrity platily, aby se jejich děti dostaly na prestižní školy.

Článek

Americká herečka Felicity Huffmanová, známá ze seriálu Zoufalé manželky, byla v pátek odsouzena ke 14 dnům vězení, 250 hodinám veřejně prospěšných prací a pokutě 30 tisíc dolarů (přes 700 tisíc korun) v korupčním skandálu s přijímacími testy na prestižní americké univerzity. Informovala o tom televize CNN.

Před vynesením rozsudku soudkyně Indira Talwaniová uvedla, že Huffmanová věděla, že to, co dělá, není v pořádku. „Věděla, že je to podvod, nešlo o impulzivní čin,“ uvedla soudkyně. Po propuštění bude herečka rok v podmínce.

Huffmanová se před vynesením rozsudku omluvila. „Nejprve se omlouvám vám, " řekla herečka soudkyni. „Jsem si nyní jako matka vědoma, že láska musí jít ruku v ruce s pravdou a že láska na úkor pravdy není opravdová láska… Zasloužím si jakýkoliv trest, který mi dáte,” dodala.

Do vězení by herečka měla nastoupit 25. října. Do soudní síně ji doprovodil manžel, rovněž známý herec William H. ​​Macy, kterého můžete znát z filmů Fargo, Air Force One či Jurský park 3.

Připomeňte si, o co ve skandálu s prestižními univerzitami jde. Video pochází z dubna, kdy Felicity Huffmanová přiznala, že za úplatky chtěla zajistit své dceři přijetí na univerzitu.Video: Marek Martinovský, AP

Huffmanová je první ze slavných a vlivných, kdo byl odsouzen v rozsáhlé kauze podvodů a úplatků s přijímačkami a stipendii. Aféra zasáhla tak věhlasné instituce, jakými jsou Yale, Stanford, University of California, Los Angeles a další.

Byla součástí skupiny jedenapadesáti lidí, v níž rodiče podle prokuratury celkem zaplatili na úplatcích 25 milionů dolarů (584 milionů korun), aby se jejich děti dostaly na prestižní univerzity. Herečka byla obviněna v březnu, před soudem se pak v rámci dohody s prokuraturou přiznala.

„V tomto případě je pobuřující celý systém, už tak pokroucený penězi a různými privilegii,“ konstatovala v pátek soudkyně Talwaniová. „Právě tento systém umožnil, že stačilo udělat jeden krok a získat pro své dítě další výhodu, posunout ho před ostatní.“

Podle soudních spisů Huffmanová poskytla úplatek ve výši 15 tisíc dolarů (350 tisíc korun) maskovaný jako charitativní příspěvek, aby se mohla systému zúčastnit v zájmu své nejstarší dcery.

Ústřední postavou systému podvodů, známého jako Operation Varsity Blues, je podle prokuratury William „Rick“ Singer se svou společností Edge College & Career Network. Singer se k obvinění přiznal, a to včetně vydírání, praní špinavých peněz a bránění spravedlnosti. Hrozí mu až 65 let vězení.

Dokumenty uvádějí dva typy podvodů. Falšování přijímacích testů uchazečů a vytváření falešných podkladů pro získání sportovních stipendií. Někteří rodiče využili podle vyšetřovatelů obě varianty.

V textu obžaloby státní zástupci napsali: „Všichni rodiče chtějí pomoci svým dětem něčeho dosáhnout. Ale většina z nich se přitom vyhne spiknutí, úplatkářství a podvodům.“

A soudkyně Talwaniová jim dala za pravdu: „Toto nejde omluvit snahou být dobrá matka.“

Reklama

Doporučované