Hlavní obsah

Obří zájem o dezinfekci. Na Zlínsku teď vyrábějí desítky tisíc litrů za den

Na Zlínsku teď vyrábějí desítky tisíc litrů dezinfekce za den.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Koronavirus mnohonásobně zvýšil poptávku po dezinfekci. Rodinná firma z Neubuze u Zlína přestavěla výrobní linky a od čtvrtka vyrábí dezinfekční přípravek Anti-Covid.

Článek

Jejich přípravky znají lidé v Česku z každé čerpací stanice. Rodinná firma z Neubuze u Zlína vyrábí třeba vodu do ostřikovačů nebo sněhové řetězy. Z obřích skladů denně vyjíždí až šedesát kamionů se zbožím.

V časech koronavirových se však výroba změnila k nepoznání. Společnost DF Partner se dvěma stovkami zaměstnanců přestavěla výrobní linky a od čtvrtka vyrábí dezinfekční přípravek Anti-Covid. „Do půlky týdne pro státní potřeby připravíme téměř tři sta tisíc litrů. Devadesát procent zakázky je hotových,“ sdělil zakladatel a jednatel firmy Pavel Drha.

Právě dezinfekce, podobně jako ochranné roušky, lidem v Česku posledních týdnech chybí. Také proto firmy reagují na požadavky státu a přizpůsobují potřebám svůj provoz.

Přípravek Anti-Covid podle receptury Světové zdravotnické organizace může na základě povolení Ministerstva zdravotnictví v Česku vyrábět dvacítka firem a institucí. Mezi nimi univerzity, nebo ČEPRO či ČEZ. Kapalinu z osmdesáti procent tvoří etanol, další přísady jsou peroxid vodíku, glycerol a voda. „Uzpůsobili jsme výrobní linky asi za tři dny. Stát na nás převedl významnou část svých potřeb,“ doplnil Drha. Právě DF Partner podle něj zajišťuje asi tři čtvrtiny objemu státní zakázky.

Anti-Covid hubí bakterie i viry, včetně koronaviru, který způsobil momentální pandemii. Lze ho používat na ruce, ale také na různé povrchy. Třeba na vozíky v prodejnách nebo na madla u dveří. „Přípravek by se měl na ruce používat maximálně desetkrát denně,“ píše se na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Podle nařízení ministerstva musejí zboží přednostně dodávat lékařům, záchranářům a krajům. „Vážení zákazníci, děkujeme za váš zájem o dezinfekci Anti-Covid, který je obrovský. Bohužel nemůžeme vyhovět všem požadavkům ihned. V první řadě se snažíme vyjít vstříc nemocnicím, členům záchranných sborů a krajům,“ vzkázala klientům na internetových stránkách jednatelka další rodinné firmy Barbora Švecová. Společnost Penta Chemicals připravuje pro větší objednávky poptávkový formulář.

Obrovský zájem potvrzuje také Drha. „Na prvním místě je teď veřejný zájem. Více také musíme pokrývat nejvíce zasažené regiony. Ale poměrně vysoko v prioritách jsou také maloobchody s potravinami. Věříme, že později budeme schopní vyzásobit celý trh,“ řekl jednatel.

Firma může denně vyrobit až 200 tisíc litrů kapaliny, ale limituje ji současná situace ohledně koronaviru. Některé státy brání vývozu dezinfekčních prostředků a surovin, navíc je tam omezená výroba. „Třeba obalové materiály dovážíme z Číny, což teď může být také problém,“ vysvětlil marketingový ředitel DF Partner Tomáš Skopový.

Společnost v pondělí spustila e-shop. Objednávat budou zatím pouze registrované subjekty s IČO. „Budeme kontrolovat každého zákazníka podle pokynu státní správy, jež nám řekla, které zákazníky musíme prioritně zásobit,“ dodal Drha.

Reklama

Související témata:

Doporučované