Hlavní obsah

Obrovská exploze v Kábulu u dívčí školy: Na místě mrtví a desítky zraněných

Foto: AP/Rahmat Gul, ČTK

Zdravotníci ošetřují jednoho ze zraněných po výbuchu u školy v Kábulu.

Reklama

aktualizováno •

Exploze se odehrála blízko školy v západní části Kábulu. Zemřelo nejméně 55 lidí, dalších asi 150 je zraněných. Úřady se domnívají, že reálně bude obětí mnohem více. Jde převážně o mladé dívky.

Článek

Reuters uvádí, že před školou vybuchla bomba nastražená v automobilu. V něm navíc byly umístěny granáty, které způsobily další výbuchy. Mluvčí ministerstva vnitra Tarík Arian v podvečer upřesnil, že exploze připravily o život 55 lidí a dalších 150 utrpělo zranění, většinou šlo o studentky a studenty školy Sayed ul-Shuhada.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Prezident Ašraf Ghaní odpovědnost připsal hnutí Tálibán, které to ale odmítlo.

Útok na děti rozpoutal v Kábulu obrovskou vlnu zloby. Rozzuřený dav dokonce napadal sanitky, které směřovaly na místo, někteří útočili na zdravotníky, citovala agentura AP mluvčího ministerstva zdravotnictví Ghulama Dastigara Nazariho s prosbou, aby obyvatelé spolupracovali a umožnili volný přístup na místo činu.

Před nemocnicí Muhammada Alího Džinnáha postávaly už krátce po explozi desítky lidí ve frontě, Afghánci chtěli zraněným darovat krev.

Bombový útok se odehrál u školy ležící v západní části Kábulu, v silně šíitské muslimské čtvrti, která byla v posledních letech často terčem útoků bojovníků Islámského státu.

Škola, v jejíž blízkosti k výbuchu došlo, je společnou střední školou pro dívky a chlapce, kteří tam studují ve třech směnách. Jedna z nich je určena pro studentky, řekla agentuře Reuters mluvčí ministerstva školství Najiba Arianová, podle níž jsou převážně mladé dívky i mezi zraněnými.

Viník je dosud neznámý. Mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid účast povstalecké skupiny popřel a incident odsoudil. Mudžáhid také obvinil afghánskou zpravodajskou službu ze spolupráce s Islámským státem (IS), ačkoli svá tvrzení podle agentury AP nepodpořil žádnými důkazy.

IS se již dříve přihlásil k útokům proti menšinovým šíitům, k nimž došlo v této oblasti. V loňském roce se přihlásil ke dvěma brutálním útokům na vzdělávací zařízení, při nichž zahynulo 50 lidí, většinou studentů. Přestože IS v Afghánistánu podle vládních a amerických představitelů ztratil hodně ze svých sil, v poslední době zintenzivnil útoky zejména proti šíitským muslimům a pracujícím ženám.

Kábul je v pohotovosti od chvíle, kdy Washington minulý měsíc oznámil plán, podle něhož chtějí USA do 11. září ze země stáhnout všechny jednotky. Afghánští představitelé tvrdí, že Tálibán po oznámení tohoto rozhodnutí zintenzivnil své útoky po celé zemi.

Americká armáda a její zahraniční spojenci oficiálně začali stahování svých vojáků 1. května, fakticky ale logistická operace začala o několik dní dříve. Podle Pentagonu se zatím podařilo dostat ze země až šest procent vojáků a materiálu. USA a NATO měly na konci dubna v zemi zhruba 10 tisíc vojáků.

Reklama

Doporučované