Hlavní obsah

Obrovská prestiž: Praha jako hlavní město satelitní navigace. Agentura GSA hledá další prostory, kde sídlit

Magazín Byznys Lab o budoucnosti českých i evropských vesmírných projektů.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Agentura pro evropský navigační družicový systém GSA se od roku 2012 z pražských Holešovic stará o satelitní projekty EU. V roce 2021 se výrazně rozšíří a momentálně se rozhoduje, kam přesně. Možností je několik. Stěhování celé agentury to ale pravděpodobně nebude, vysvětlil hlavní host magazínu Byznys Lab Karel Dobeš. Ten pracuje jako vládní zmocněnec pro spolupráci s GSA.

Článek

Dnes má její sídlo kapacitu zhruba 300 lidí, popsal Karel Dobeš ve studiu. Do stávajících kanceláří se tak vejde ještě 5 desítek expertů.

Český stát investoval do budovy částku v řádu milionů korun, některé prostory fungují v tajných režimech a stěhovat se by znamenalo vysoké výdaje. Jako nejpravděpodobnější a výrazně levnější se proto zdá varianta získat kanceláře v blízkých budovách na nábřeží Vltavy.

„Samozřejmě se nabízí spojení s budovou bývalé státní plánovací komise, která je hned vedle. Jednáme o tom v pracovní skupině na Úřadu vlády, dohodu bychom chtěli mít na konci roku.” Podle Karla Dobeše bude Evropská komise ještě jednat o rozpočtu na provoz agentury. „Od toho se odvine, jak rychle se budou nabírat lidé,” vysvětlil.

Karel Dobeš

vládní zmocněnec pro spolupráci s agenturou GSA

Studoval ČVUT, v roce 1974 ukončil Technickou univerzitu v Mnichově.

Od té doby pracuje v oblasti evropských kosmických aktivit. Pomohl vyjednat sídlo GSA pro Prahu, organizoval vstup ČR do Evropské kosmické agentury (ESA).

Hlavním hostem „vesmírného“ Byznys Labu byl Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro spolupráci s agenturou GSA.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Nová Agentura pro kosmický program EU bude v Praze sídlit od roku 2021. Bude zastřešovat nejen stávající systémy družicové navigace Galileo a EGNOS, systém pozorování Země Copernicus i nově připravovaný komunikační systém pro úřady GovSatcom. Za program jako celek zodpovídá EU, spolupracovat bude ale i s Evropskou kosmickou agenturou.

Nezávisle na tom bude česká vláda schvalovat v nejbližších dnech klíčový dokument, který se týká domácích vesmírných aktivit: Národní kosmický plán pro roky 2020–2024.

Tam je podle ministerstva dopravy prioritou mimo jiné vyrábět v ČR komponenty pro nosné rakety a družice a dostat české firmy z pozic subdodavatelů výše nebo motivovat chuť privátních investorů pouštět se do vesmírných projektů.

Reklama

Doporučované