Hlavní obsah

Obrovské kroupy a dvě tornáda, přes australský Queensland se přehnala bouře

Přes australský Queensland se přehnala dvě tornáda.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

V Queenslandu foukal vítr o rychlosti téměř 90 kilometrů za hodinu, tedy stejný jako při cyklonech druhé kategorie.

Článek

Přes australský Queensland se přehnaly tři bouře a dvě tornáda. Trhaly střechy a lámaly stromy. Podle agentury AP téměř devět tisíc domácností zůstává bez elektrického proudu.

Čtyři lidé byli zraněni a převezeni do nemocnice poté, co jejich auta podle BBC zasáhly kroupy velikosti tenisových míčků.

Jedna z cestujících v autě, Fiona Simpsonová na sociálních sítích zveřejnila fotografie, na kterých jsou vidět pohmožděniny od krup poté, co vlastním tělem chránila svoji dceru.

„Dnes jsem dostala svou lekci, nikdy nejezděte autem, když padají kroupy. Zaparkovali jsme u krajnice, ale bouře byla moc silná a kroupy prorazily naše okna,“ napsala Simpsonová na svůj Facebook.

V Queenslandu foukal vítr o rychlosti téměř 90 kilometrů za hodinu, tedy stejný jako při cyklonech druhé kategorie.

„Vypadalo to jako obrovský cyklon. Podle všeho, jak jsme to viděli my, bouře přicházely ze dvou směrů, z jihu a z východu,“ řekl Jeff Carpenter, muž bydlící nedaleko farem, přes které se přehnalo tornádo. „Zřejmě se musely spojit, protože se točily jako tornádo,“ dodal.

Po velmi suchém a neúrodném létě se přes farmářskou oblast Queenslandu spolu s bouří přehnala dvě tornáda. Australská pobočka ABC.net uvádí, že na jedné z farem zemřelo zhruba 800 slepic.

Reklama

Doporučované