Hlavní obsah

Obrovský zájem o očkování v Tyrolsku, registrovali se skoro všichni

Foto: Profimedia.cz

„Koronavirové“ policejní kontroly v Rakousku (ilustrační foto).

Reklama

V rakouském epicentru tzv. jihoafrické mutace se ve čtvrtek začne hromadně očkovat proti nemoci covid-19. Úřady registrují obrovský zájem.

Článek

K pondělnímu večeru se do systému zaregistrovalo více než 48 500 z 50 tisíc obyvatel tyrolského okresu. Stihli to během čtyř dní. Zájem o očkování má tak 97 procent lidí.

„To, že tolik lidí využilo pozvání k očkování, vnímám jako silný signál v boji proti pandemii a jako důkaz toho, že občané vnímají očkování jako příležitost k návratu do normálu,“ citoval deník Die Presse tyrolského hejtmana Günthera Plattera z lidovecké ÖVP.

Velká očkovací akce zaměřená proti nakažlivější jihoafrické variantě viru začne ve čtvrtek. Vakcínu budou aplikovat lékaři nebo kvalifikovaný personál a obyvatelům 39 obcí je k dispozici 26 očkovacích míst. S sebou si musí vzít vyplněný formulář a průkaz totožnosti. Očkovat se mohou všichni lidé starší 18 let díky tomu, že postižený region dostane navíc 100 tisíc dávek vakcíny firmy Pfizer/BioNTech. Ty tak stačí pro 50 tisíc lidí.

Rakouské vládě se je povedlo vyjednat s Evropskou komisí výměnou za poskytnutí dat o účinnosti vakcíny proti nové mutaci vědcům z celého světa. O extra dodávce vakcín měl rakouský kancléř jednat přímo s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Tyrolsko je podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze největším ohniskem mutace v Evropské unii. Rakousko už na šíření mutace dříve reagovalo a obyvatelé Tyrolska nemohou opustit spolkovou zemi bez prokázání se negativním testem.

Počet infikovaných v okrese Schwaz klesá. Během pondělí testy odhalily 197 pozitivních lidí, což znamená další pokles čísel. Potvrzených případů jihoafrické mutace a podezření na ni je teď v celém Tyrolsku 64.

Reklama

Doporučované