Hlavní obsah

Komplikace na cestě do Chorvatska: Všechny tři hlavní tahy jsou rozkopané

Na cestě přes Znojmo čeká na řidiče šest úseků, kde pojedou kyvadlově.Video: Petr Švihel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Začíná první víkend prázdnin, řada řidičů se vydává na cestu k moři. Už cesta k hranici s Rakouskem je ale zkouškou trpělivosti. V poledne byla v pořádku cesta přes České Budějovice, kolony byly ale při cestě přes Moravu.

Článek

Všechny tři hlavní trasy k hranici s Rakouskem, přes které míří většina českých řidičů na dovolenou k moři na Jadran, budou zkraje letošních prázdnin nebo i po celé prázdniny zataraseny uzavírkami.

Na trase přes Brno k Mikulovu čeká řidiče velká komplikace na mostě přes jezero Nové Mlýny. Auta zde budou jezdit kyvadlově a může jít o takové zdržení, že policie už minulý týden varovala řidiče a doporučila jim raději na Vídeň cestovat oklikou přes Maďarsko.

A situaci na Nových Mlýnech v poledne potvrdil reportér TV Seznam Tomáš Svoboda. „Už je tu vytvořená desetiminutová kolona, postupem dne se má zhoršovat. Policie radí využít radši silnici číslo 53 směrem na Znojmo a Hatě,“ popisuje polední situaci.

Zároveň ale i policisté udávají, že je potřeba najít si alternativních tras víc, mohou totiž být plné. „Zatím se na nich netvoří velké kolony. Situace se po třetí hodině odpoledne může velmi rychle měnit,“ dodává reportér Seznamu.

Jak vypadá rozkopaná cesta na jih přes Jihlavu a Znojmo. Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Další využívanou trasu přes České Budějovice a přechod Dolní Dvořiště komplikuje jednak výstavba dalších úseků dálnice D3 a pak také oprava silnice těsně před hraničním přechodem. Reportérům Seznamu sice tamní úřady před několika týdny řekly, že kyvadlové řešení by nemuselo dopravu zdržet, ale zkušenost po celé trase od D1 na jih je taková, že rozhodně vzhledem k řadě jiných uzavírek nebude cesta snadná.

V pátek v poledne se ale právě tato trasa jevila jako nejlepší ze tří nejvyužívanějších řešení. Tah přes České Budějovice na Linec byl zatím volný. Reportér Seznam projel trasu v čase odpovídajícím odhadu navigace. „První stání nás čekalo až v Českých Budějovicích na semaforech,“ popsal reportér Petr Švihel.

Video: Rozkopané Česko. Hlavně cesta na jih bude v létě asi dlouhá

Reportáž z cesty na jih přes České Budějovice.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Naopak špatně na tom je alternativní cesta přes Jihlavu a Znojmo, kterou tento týden projel reportér Seznamu a cestovní zážitek přináší v úvodní videoreportáži tohoto článku.

Například v úseku u Moravských Budějovic narazil hned šestkrát na semafory, které na silnici řídí střídavý provoz. Při cestě z Prahy na hranice se tak řidiči musí připravit na šest zúžení na dálnici D1 a stejný počet prací na silnici E59.

Není proto divu, že Ministerstvo dopravy a Besip už tento týden upozornily řidiče, že cestování do Chorvatska bude vyžadovat minimálně na českém území trpělivost.

„Kromě D1 je další pastí pro řidiče D3, kde se u Českých Budějovic staví, či oprava mostu v Plané,“ uvedl vedoucí oddělení bezpečnosti provozu na Ministerstvu dopravy Tomáš Neřold.

Přidal upozornění, že potíže s uzavírkami nejsou jen v Česku, ale také v jadranských zemích.

„Kdo se chce vyhnout slovinské dálnici a placení známky, tomu se to letos kvůli opravám určitě nevyplatí. Je tam celá řada nástrah,“ uvedl.

Besip proto připravil na cestu na jih interaktivní mapu, kterou bude aktualizovat vždy před víkendem a jež dává různé varianty tras na Jadran.

Video: Rada na cestu do Chorvatska: Objíždět slovinskou dálnici se letos nevyplatí

Jak cestovat do Chorvatska? Muž z Besipu odpovídá.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované