Hlavní obsah

Obuv, která bývá terčem posměchu, je vítězem pandemie. Hlásí rekordní tržby

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Crocs má za sebou úspěšné období, které zřejmě ještě nekončí. Kvůli pandemii se zvýšila poptávka po botách na doma a firma hlásí v porovnání s minulým rokem dvojnásobné tržby.

Článek

Byznysová jízda na vlně pandemie nekončí. Výrobce gumové obuvi Crocs ve čtvrtek opět oznámil rekordní tržby. Během druhého čtvrtletí firma zaznamenala výdělky v hodnotě 640 milionů dolarů (zhruba 14 miliard korun). V porovnání se stejným obdobím v loňském roce jde téměř o dvojnásobek.

Čistý zisk před zdaněním vzrostl mezi dubnem a koncem června na 190,5 milionu dolarů z předchozích 54,7 milionu. Trend navíc nevykazuje žádné známky zpomalení. Společnost proto zvýšila odhad svých výnosů na zbytek roku. Crocs ještě v dubnu předpovídal nárůst příjmů o 50 procent. Generální ředitel Andrew Rees ale očekává, že příjmy z roku 2021 vzrostou až o 65 procent.

I nadále sledujeme celosvětově silnou poptávku.
Andrew Rees, ředitel Crocs

Šéf společnosti uvedl, že celosvětově existuje silná poptávka po botách. „I nadále sledujeme celosvětově silnou poptávku po značce Crocs,“ řekl Rees pro BBC. Zájem o gumové boty vzrostl v závislosti na pandemii. Spotřebitelé totiž hledali obuv, kterou by během lockdownů využili i doma.

Silný zájem zákazníků se tak promítl i v on-line nákupech. Společnost pro BBC uvedla, že prodeje přes internet vzrostly přibližně o 25 procent a tvoří více než třetinu celkového prodeje.

Firma Crocs tak zažívá comeback. Není však jisté, zda bude společnost schopná udržet krok s poptávkou. Rees uvedl, že hrozí dočasné uzavření největšího závodu Crocs ve Vietnamu. Generální ředitel ale pro BBC dodal, že je stále ohledně budoucnosti podniku optimistický.

V prezentaci pro investory uvedl, že pro budoucí růst budou klíčové sandály a takzvané Jibbitz, což jsou gumové odznáčky, kterými si mohou zákazníci „vylepšit“ svou obuv. Společnost se také zaměří na asijský trh, konkrétně Čínu. Tam Rees vidí „největší příležitost k dlouhodobému růstu“.

Zvýšená poptávka ale hraje do karet i imitacím. Obuvnická společnost minulý měsíc uvedla, že podala stížnost u americké mezinárodní obchodní komise (ITC) ve snaze zasáhnout proti společnostem, které podle ní dovážejí kopie ze zámoří.

Firma Crocs podle Footwear News také nedávno podala žalobu na 21 obchodů, včetně maloobchodního giganta Walmart, kvůli prodeji napodobenin.

Reklama

Doporučované