Hlavní obsah

Děkan práv se vyjádřil k Ferimu: Obvinění jsou velmi vážná

Foto: TOP 09

Poslanec Dominik Feri.

Reklama

aktualizováno •

Právnická fakulta UK považuje obvinění svého bývalého studenta Dominika Feriho ze sexuálního obtěžování za velmi vážná, nemůže ale vyšetřovat, uvedl děkan.

Článek

„Vedení fakulty s velkým znepokojením sleduje informace o našem bývalém studentovi Dominiku Ferim. Obvinění, která byla proti němu vznesena, vnímáme jako velmi vážná, a jednání, které je mu připisováno, považujeme za zcela neakceptovatelné. Osobně, sám za sebe, ale i jménem fakulty bych rád vyjádřil podporu všem obětem takového jednání, protože je mi jasné, že není jednoduché v podobných případech vystoupit,“ uvedl děkan Jan Kuklík.

Podle něj ale fakulta nemá nástroje, aby mohla sama vést vyšetřování. Dominik Feri navíc už dostudoval, takže vůči němu fakulta nemá ani disciplinární pravomoc. „Pevně však věříme, že se tomu kompetentní orgány budou věnovat a všechny případy budou pečlivě vyšetřeny,“ napsal v prohlášení.

Děkan zároveň zopakoval svá dřívější slova, že neměl o chování, které je Ferimu v obviněních dívek přisuzováno, žádné informace. „Nikdy jsem nedostal žádný formální ani neformální podnět v tomto směru, o žádném takovém podezření jsem nevěděl,“ tvrdí Kuklík.

Děkan uvedl, že chtějí do září vytvořit jasný postup, jak postupovat v případech nevhodného chování, sexuálního obtěžování nebo až násilí. „Pokud se student, učitel či jiný zaměstnanec setká s nestandardním chováním, což nemusí být jen sexuální obtěžování, ale obecně jakékoliv jednání, které je v rozporu s Etickým kodexem UK, měl by mít k dispozici jasný návod, jak postupovat a na koho se obrátit.“

V stanovisku píše taky o vytvoření fakultního ombudsmana nebo ombudsmanky. Kdo se jím stane, neřekl. „Předběžně uvažuji o několika jménech lidí, kteří na fakultě požívají všeobecné autority a mohli by se této role ujmout,“ upřesnil Kuklík.

Všem studentům děkan právnické fakulty také vzkázal, aby se nebáli podobné věci oznamovat. „Moje dveře i e-mailová schránka byly, jsou a budou všem otevřené.“

Deník N v úterý společně se serverem Alarm zveřejnil svědectví několika žen, některé z nich tvrdí, že je Feri přinutil k sexu, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat fotografie, na kterých jsou nahé, či je veřejně dehonestoval. Politik odmítl to, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích. Tvrzeními v článku se zabývá také policie. Feri uvedl, že se kvůli článkům bude bránit u soudu.

Členka senátu: Informace jsem měla, ale ty ženy to řešit nechtěly

Tématem se zabýval krátce i čtvrteční Akademický senátu Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Jeho předseda Radim Boháč na začátku jednání souhlasil s děkanovým stanoviskem a potvrdil, že o obtěžování nevěděli. „Pokud se tyhle věci děly, dějí nebo budou dít, je to naprosto neospravedlnitelné chování,“ řekl Boháč.

Jedna z členek senátu Jolana Ordeltová ale uvedla, že o stížnostech na Feriho chování informace měla. Tvrdí, že v médiích byly některé dezinterpretovány. „Ty ženy přišly za námi, ale bylo to soukromě jako kamarádi. Nechtěly, abychom ty informace řešili na senátu.“

„My nemůžeme nutit ty ženy, aby někam oficiálně s těmi informacemi šly,“ pokračovala ve svém stanovisku Ordeltová.

Akademický senát Právnické fakulty vzal na svém jednání stanovisko děkana Jana Kuklíka na vědomí společně s doplněním od studentských senátorů.

Reklama

Doporučované