Hlavní obsah

Obvinění za úplatek pro Kremlíka. Policie stíhá advokáta vlivné kanceláře

Foto: MICHAL Šula / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Bývalý ministr Vladimír Kremlík tvrdí, že se ho pokusili loni v prosinci uplatit. Nyní je v případu vzneseno obvinění.

Reklama

aktualizováno •

Policie postoupila ve vyšetřování případu uplácení někdejšího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Ten v lednu oznámil, že mu byl nabídnut úplatek 1,5 milionu.

Článek

Policie obvinila z podplácení advokáta Martina Janouška z renomované právní kanceláře Rowan Legal.

Podle informací, které Seznam Zprávy získaly ze zdroje blízkého vyšetřování, ho stíhá za to, že nabídl jeden a půl milionu korun bývalému ministrovi dopravy v Babišově vládě Vladimíru Kremlíkovi.

Janouškova kancelář zastupovala společnost CGI, která vyhrála tendr za 215 milionů na takzvaného mýtného auditora - chtěla dohlížet na to, jak se pro stát vybírá mýtné na dálnicích.

Stát však plánoval tendr zrušit a svěřit ho státní společnosti Cendis, což se nakonec stalo.

Vladimír Kremlík odmítl nejnovější vývoj v kauze komentovat. „Nejsem o tom informován a tedy to nemohu komentovat,“ uvedl, když ho Seznam Zprávy s obviněním advokáta Janouška konfrontovaly.

„Usnesení o zahájení trestního stíhání JUDr. Martina Janouška je zcela absurdní a důkazně nepodložené. Je postavené výlučně na tvrzení pana Kremlíka. Klientovi je kladeno za vinu, že měl lobbovat proti řešení, které jeho kancelář paradoxně sama navrhla,“ uvedl v prohlášení advokát Lukáš Trojan, který Martina Janouška zastupuje. Dodal, že jeho klient celou věc vnímá jako věc účelově vykonstruovanou bývalým ministrem dopravy ve snaze udržet se ve funkci.

„Klient léta budoval úspěšnou advokátní kancelář a nechce, aby mediální pozornost věnovaná této kauze měla jakýkoliv negativní dopad na její dobré jméno. Proto se rozhodl, že do ukončení kauzy opouští pozici jednatele i společníka ROWAN LEGAL,“ doplnil Trojan.

Na nabídku úplatku, kvůli níž je advokát Janoušek obviněn, upozornil tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík letos v lednu. Uvedl, že se s advokátem Janouškem, s nímž se jako právník dobře znal, sešel těsně před loňskými Vánocemi ve své kanceláři na ministerstvu. Právě při tomto jednání, konalo se 20. prosince, podle Kremlíka nabídka na úplatek padla.

Oba muži se potom podle zjištění Seznam Zpráv sešli ještě nejméně jednou, a to na přelomu ledna a února. Tedy ještě před tím, než Kremlíkův nástupce na ministerstvu Karel Havlíček zakázku skutečně zrušil.

Jednání se uskutečnilo v restauraci ve Špindlerově Mlýně a Seznam Zprávy jej nahrály.

„Platí ještě ta nabídka na 1,5 milionu z prosince?“ ptá se Kremlík na záznamu Janouška, který otázku neodmítne.

„Nemám nejmenší tušení,“ odpověděl Janoušek po krátké odmlce, během níž oba muži odsunuli stranou své mobilní telefony.

Když Seznam Zprávy advokáta Janouška se záznamem v únoru konfrontovaly, uvedl, že měl kocovinu, bylo mu špatně a nevěděl prý, o čem Kremlík mluví.

Ve vyjádření, které poskytl později, pak obvinění vznesená Kremlíkem popřel.

Vladimír Kremlík nabídnutý úplatek policii oznámil až po několika týdnech. V polovině ledna poslal SMS šéfovi tajné služby BIS Michalu Koudelkovi.

Ani Koudelka však podle zjištění Seznam Zpráv policii neinformoval, a tak oficiální vyšetřování začalo, až když se o případ začali zajímat novináři.

Reklama

Doporučované