Hlavní obsah

Obviněný má po 9 měsících šanci dostat se z vazby. Musel však přihodit miliony

Soud dal podnikateli Ježkovi naději, že půjde z vazby.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Soud přijal v kauze podvodů s dotacemi novou nabídku na kauci. Manželka podnikatele Daniela Ježka poslala na jeho účet 15,8 milionu.

Článek

Jeden z hlavních aktérů rozsáhlé dotační kauzy ROP Severozápad, vlivný ústecký podnikatel Daniel Ježek, by se po devíti měsících mohl dostat z vazby.

Ústecký soud v pátek po více než čtyřhodinovém jednání přijal kauci ve výši více než 15 milionů, kterou nabídla Ježkova manželka. Jde přitom již o druhou nabídku kauce. V prvním případě nabídla Ježkova rodina letos na jaře pět milionů korun. Tehdy ji ale soud odmítl.

Ježkův advokát Michael Kis uvedl, že částku 15,8 milionu odeslala už v pátek na účet soudu. „Na kauci poskytla půjčku také matka obviněného," doplnil Kis. Může se přitom jednat o třetí nejvyšší kauci v dějinách České republiky.

Automaticky to však Ježkovo propuštění z vazby neznamená. Proti kauci se totiž do tří dnů může odvolat státní zástupce. Až pokud by to neučinil, může soud Ježkovo propuštění formálně řešit.

Zda se žalobce odvolá, nebo ne, není zatím jasné. Seznam se sice ptal státního zástupce Tomáše Minxe, ten však nechtěl páteční rozhodnutí soudu komentovat.

Daniela Ježka stíhá policie v případě, v němž je kromě něho samotného obviněno dalších 26 lidí, včetně dvou poslanců Sněmovny nebo bývalého senátora ODS Alexandra Nováka.

K soudu v pátek dorazil Ježek v dobré náladě. Při příchodu do soudní síně se usmíval a když soud nabídku kauce přijal, gestikuloval na venku stojící manželku, že uspěli.

Od soudu ale odjel zpět do pankrácké věznice, kde by měl minimálně ještě několik dnů zůstat.

Reklama

Doporučované