Hlavní obsah

Obviněný úředník Hradu uspořádal prohlídku míst, za něž je stíhán. Některé novináře odmítl

Prohlídka v Lánské oboře.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák ukazoval dokončené zakázky, které jsou už téměř dva roky předmětem policejního vyšetřování. Policie ho viní z manipulací tendru na zpevnění břehů nádrže Klíčava.

Článek

Do Lánské obory je zakázaný vstup a také Miloš Balák s médii komunikoval od svého obvinění spíše sporadicky. Avšak nyní uspořádal pro novináře do obory hromadný výlet.

„Dneska jsme tady proto, že my jsme dokončili tuto stavbu a rádi bychom ji představili veřejnosti přes média,” uvedl při prohlídce Balák. Podle zdrojů Seznamu se však v případu zakázek blíží ukončení vyšetřování a návrh na podání obžaloby, k čemuž by mohlo dojít už během léta. Balák prý ale o obžalobě nic neví a s prohlídkou to nijak nesouvisí.

Balákovo obvinění se týká první etapy prací na přehradní nádrži a na cestě nad ní za 130 milionů korun, na niž získala zakázku kladenská firma Energie – stavební a báňská. Policisté tvrdí, že veřejnou zakázku de facto připravovala firma, která ji nakonec vyhrála. A od začátku bylo podle policie vše naplánováno s předražením o desítky milionů korun. Jako důkazy mají policisté odposlechy jednotlivých aktérů i svědka, který účelové předražování popsal.

Miloš Balák byl podle policejních dokumentů například zachycen na odposleších v restauraci s manažery vítězných firem týdny předtím, než lesní správa zakázku vůbec vypsala. Navíc existují posudky znalců, kteří tvrdí, že takto nákladné práce se v nepřístupné oboře vůbec dělat nemusely.

Ředitel lesní správy i ve středu opakoval, že vše bylo v pořádku, negativním posudkům nevěří a že jde jen o policejní konstrukci. „Na straně lesní správy určitě žádný problém nebyl. Výběrové řízení nám připravovala externí firma, od nás určitě žádné podklady nikdo předem neměl,” uvedl Balák.

Vy sem nesmíte

Lánská lesní správa sice uspořádala výlet pro novináře, ale odmítla na něj pustit dva reportéry, kteří o kauze zmanipulovaných zakázek dlouhodobě referují. Akreditaci nedostali Ondřej Kundra z časopisu Respekt nebo Lukáš Valášek z Mladé fronty Dnes.

Lukáš Valášek Seznamu řekl, že mu nejdříve člen tiskového oddělení prezidentské kanceláře Vít Novák tvrdil, že už ve výpravě nemá volné místo.

„Následně mi přímo řekl, že vzhledem k tomu, co a jak píši o Lánech, mě tam nechtějí. I proto, že bych třeba mohl mít na pana Baláka příliš mnoho dotazů a byl by to dialog, což by pro ostatní novináře přece nebylo zajímavé,” uvedl Valášek.

Seznamu pak Vít Novák řekl, že důvodem odmítnutí je soudní spor, který Hrad (lesní správa) s novinářem vedou. „S panem Valáškem konkrétně probíhá soudní spor a to my bychom neradi narušovali. Co se týče ostatních médií, nedělali jsme žádnou selekci podle toho, jak kdo píše, ale opravdu je to kapacitní,” uvedl Vít Novák.

Neodstoupím

I přes obvinění zůstává Miloš Balák ve funkci, do níž byl jmenován bez výběrového řízení.

Jeho nadřízeným ve struktuře hradní kanceláře je kancléř Vratislav Mynář, který se v trestní kauze lánských zakázek angažuje.

Někdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán potvrdil, že na něj Mynář naléhal, aby v případu podal stížnost. O totéž se údajně pokoušel za Pelikánova nástupce Jana Kněžínka. Kauzu chtěl kancléř řešit i na schůzce s ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem.

V Lánské oboře po policejním zásahu i nadále působila i obviněná firma Energie – stavební a báňská. Byla jí svěřena i druhá etapa prací na Klíčavě, která byla původně plánována na 360 milionů korun.

„Jsem přesvědčen, že žádné manipulace jsme nedělali, a proto nebudu v žádném případě odstupovat. A to ani v případě obžaloby,” dodal na závěr prohlídky Miloš Balák. „Dneska mi to přijde jako běžná věc někoho obžalovat,” dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované