Hlavní obsah

Obviněným v kauze kolem Brna-střed hrozí až 16 let vězení

Podívejte se, co o radním Brna-středu Jiřím Švachulovi říkají brněnští politici.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie viní devět lidí ze zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů, pět z nich skončilo ve vazbě.

Článek

Devíti obviněným v korupční kauze v Brně-středu hrozí 10,5 roku až 16 let vězení. „Přitěžuje jim účast v organizované zločinecké skupině, která sazbu zvedá,“ uvedl v pondělí dozorující státní zástupce Radek Mezlík.

V příběhu jde o možné zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a úplatky. „Sazba, kterou jsou ohroženi, vychází z toho, že u všech jde o přijetí úplatků nebo úplatkářství v té vyšší kvalifikaci, kde hrozí sazba od pěti do 12 let. Ale vzhledem k tomu, že je to organizovaná zločinecká skupina, tak zákon stanoví, že horní hranice se zvyšuje o jednu třetinu a ukládá se trest v horní polovině takto stanovené sazby. Tím pádem se 12 posouvá o třetinu na 16, tedy pět až 16. Polovina je 10,5 roku, takže v horní polovině je nad 10,5,“ vysvětlil Mezlík.

Policie po zásahu na radnici z konce minulého týdne obvinila devět lidí. Pět z nich skončilo v sobotu ve vazbě, a to radní Jiří Švachula (ANO) a vedoucí odboru investic Petr Liškutin (ANO), který je zároveň místostarostou Brna-Ivanovic. Kromě Švachuly a Liškutina jsou ve vazbě také tři podnikatelé ve stavebnictví a realitách – Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Čtyři lidi policie stíhá na svobodě, dva spolupracují.

Komentář reportéra Seznamu Tomáše Svobody bezprostředně po policejní razii.Video: Tomáš Svoboda

Reklama

Doporučované