Hlavní obsah

Obvinili ho z napadení, přestože měl nezvratné alibi

Záhady Josefa Klímy z 10. 9. 2020: Obvinili ho z napadení, přestože měl neprůstřelné alibi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Václav Bejček je letec. Lítal už na všem možném, včetně slavné Baťovy Elektry, kterou pomáhal ve Státech rekonstruovat. Ale průšvih, do kterého vletěl loni 12. června, ani v nejmenším nečekal a výrazně ovlivňuje jeho život dodnes.

Článek

Začalo to na Bílé Hoře, v řadových domcích, kde Bejčkovi žijí už několik desetiletí. Jejich sousedka, paní Pilátová, si objednala stavební firmu na opravu střechy a dělníci – z toho dva Ukrajinci – začali s pracemi. Právě 12. června je kdosi na střeše hrubě napadl, sházel jim ze střechy nářadí a přesekal elektrické šňůry.

Než přijela policie, útočník zmizel. Paní Pilátová se svou rodinou ale jednoznačně označila jako útočníka právě Václava Bejčka. Ukrajinští dělníci mezitím utekli, protože tu pobývali nelegálně, třetí dělník, který na stavbě pracoval si s identitou pachatele nebyl jist.

Policie Václava Bejčka vyslechla a přestože tvrdil, že na místě činu v té době nebyl, státní zástupce ho obvinil a soud odsoudil trestním příkazem na podmíněný trest.

Jenže Václav Bejček se s rozsudkem nesmířil, hnal celou věc k soudu, a tam se ukázalo, že má na dobu činu naprosto neprůstřelné alibi. Jaké?

Proč si policie ani státní zástupce nezjistili všechny okolnosti předem a odstartovali soudní mašinerii? A co víc – měří stejným metrem, když je ve hře křivé obvinění? Kdo z orgánů činných v trestním řízení co zanedbal? Odpovědi naleznete v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované