Hlavní obsah

„Obvinili moji manželku. Prasárna.“ Babiš řekl, že nerezignuje, ani kdyby byl obžalován

Policie uzavřela vyšetřování Čapího hnízda.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš nehodlá rezignovat ani ve chvíli, pokud by byl kvůli kauze Čapí hnízdo obžalován. V tom případě by ovšem jednal v rozporu s Morálním kodexem ANO.

Článek

Návrh na obžalobu Babiše a jeho blízkých včetně manželky Moniky poslali tento týden kriminalisté státnímu zástupci poté, co vyšetřování dotací pro farmu Čapí hnízdo uzavřeli. Babiš své stanovisko sdělil v rozhovoru pro deník MF DNES, který patří do jeho svěřenského fondu.

„Nerezignoval bych, protože od začátku tvrdím, že je to politický proces. Že kdybych nebyl v politice, tak nikdo o Čapím hnízdě neslyšel. Na mě se stále organizují nějaké aféry, které se někdo snaží tvořit z minulosti, je to dvanáct let stará věc. Považuji za absolutní skandál, že ještě obvinili moji manželku a moji rodinu. Je to neuvěřitelná prasárna,” řekl předseda vlády deníku.

Pokud by Andrej Babiš v případě obžaloby nerezignoval, jednal by přímo v rozporu s Morálním kodexem ANO. Ten ve svém článku X doslova uvádí: „Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve hnutí a na členství ve hnutí.”

Na další otázku „Pokud k závěru, že máte být obžalován, dojdou policisté i státní zástupci, asi lze těžko mluvit o ‚účelovce’, ne? Představa, že by to někdo dokázal takto zorganizovat, notabene, když jste premiérem, je asi scestná, ne?” pak Babiš reagoval slovy: „Já to s vámi nebudu řešit. Každý rozumný objektivní člověk, který si to nastuduje, se mnou musí souhlasit.”

Vyjádřil se také k výměně na postu ministra spravedlnosti, kde Jana Kněžínka nahradí Marie Benešová, která je blízká prezidentu Miloši Zemanovi. „Já znám paní Benešovou dlouho. V poslední době se vídáme u pana prezidenta Zemana, kterému dělá poradkyni pro justici,” řekl šéf ANO s tím, že Zeman prý ale roli v jejím vládním angažmá „nehrál”.

Reklama

Doporučované