Hlavní obsah

Obvodním lékařům v Německu chybí roušky. Potřebují jich přes 100 milionů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Nedostatek respirátorů pro lékaře, strmě rostoucí počet obětí i povinnost nosit roušky v některých městech. Německo bojuje s pandemií nového koronaviru – ti v předních liniích ale nejsou dostatečně chráněni.

Článek

Podle německé televize ARD trpí nedostatkem ochranných pomůcek mimo jiné i obvodní lékaři. Ti jsou přitom jedni z prvních, kteří se s nakaženou osobou dostanou do kontaktu – za nimi totiž lidé s příznaky v rané fázi onemocnění chodí. Nechránění lékaři i zdravotnický personál pak neohrožují jen sami sebe, ale i další pacienty.

Mezi praktickými lékaři je nedostatek pomůcek, jako jsou respirátory, ochranné brýle, rukavice a další. Přitom podle ARD bude jejich potřeba v příštím půl roce i nadále enormní. Poukázal na to dokument, který zpracoval německý Svaz smluvních lékařů zdravotních pojišťoven – obvodní lékaři napříč Německem potřebují okolo 115 milionů jednorázových roušek.

Kromě toho je poptávka ještě po 47 milionech respirátorů typu FFP2, 63 milionech jednorázových ochranných plášťů, necelých čtyřech milionech ochranných brýlí a více než 55 milionech balení jednorázových rukavic. To jsou ale pouze potřeby obvodních lékařů – ty nemocnic, pečovatelských domů, domovů důchodců a podobně sahají mnohem dál.

Severní Porýní-Vestfálsko: „obzvlášť zasažené“

Praktičtí lékaři z druhé nejzasaženější německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko žádají podle ARD o vůbec nejvíc ochranných pomůcek. Bude zde potřeba více než 50 milionů jednorázových roušek, 15 milionů masek typů FFP2 a FFP3 a 30 milionů jednorázových ochranných plášťů. Žádají asi o třikrát více roušek na jednoho obyvatele než jejich kolegové z Bavorska.

Svaz smluvních lékařů zdravotních pojišťoven označil Severní Porýní-Vestfálsko za zemi „obzvlášť zasaženou“. A uvedl, že dosavadní dodávky zajištěné federálním ministerstvem zdravotnictví by v delším časovém úseku pokrýt potřeby oblasti nestačily.

Bavorsko, ač nejsužovanější německý stát s asi 15 tisíci nakaženými a 162 oběťmi nového koronaviru, je ve svých požadavcích skromnější. Podle ARD objednalo 15 milionů jednorázových ústenek a přes milion a půl ochranných masek, které jsou odolné vůči virům typu SARS-CoV-2.

Seznam na příštích šest měsíců

Podle mluvčího Svazu smluvních lékařů zdravotních pojišťoven Rolanda Stahla se tyto potřeby týkají příštích šesti měsíců, tedy „fáze na léčbu velmi náročné“. Právě příští půlrok bude podle Stahla vrcholem koronavirové pandemie. A svaz předal „nákupní seznam“ federálnímu úřadu pro zadávání veřejných zakázek.

S nedostatkem ochranných pomůcek v nemocnicích, pečovatelských domech, ordinacích a domovech důchodců napříč Německem se nicméně vláda snaží bojovat už několik týdnů – a to právě centralizací zadávání veřejných zakázek.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví do soboty podle ARD rozdistribuuje na 20 milionů ochranných masek, 15 milionů rukavic, 130 tisíc ochranných plášťů, 23 tisíc brýlí a 91 tisíc litrů dezinfekčního prostředku. Část z toho získají Svazy smluvních lékařů zdravotních pojišťoven v jednotlivých státech – právě ty budou zodpovídat za dodání ochranných prostředků do ordinací praktických lékařů.

Povinné nošení roušek?

Nošení roušek se ale začíná týkat i veřejnosti – o takové, i když jen částečné, povinnosti rozhodlo jako první větší v Německu durynské město Jena. Němci je budou muset podle deníku Bild nosit v obchodech, veřejné dopravě nebo třeba na úřadech. „Kromě roušek se jako ochrana počítají i šály a šátky. Musí ale zakrývat nos i ústa,“ řekl mluvčí města Kristian Philler.

Ačkoliv Jena má zajištěné ochranné pomůcky pro lékaře nebo třeba řidiče vozidel veřejné dopravy, běžní obyvatelé města si roušku musí zajistit sami. Philler lidi vyzval, aby si ji sami ušili. „Jakákoliv maska je lepší než žádná,“ dodal mluvčí.

Německo má v současnosti skoro 70 tisíc případů pozitivně testovaných na COVID-19 a patří do pětky nejzasaženějších zemí světa. A obětí hlásí Německo přes 680. Podobný krok jako město Jena zvažuje i berlínská metropole. Ve hře jsou současně i pokuty v případě porušení protiepidemiologických opatření. Třeba pokuta ve výši 50 až 500 eur za nedodržení minimálního odstupu 1,5 metru na veřejných místech nebo pokuta až 500 eur v případě, že se někdo bude nacházet v jiném bytě než v tom svém.

Reklama

Doporučované