Hlavní obsah

Obvolejte si to sami. Hygiena podle svědků netrasuje kontakty, jak má

Foto: Pixabay

Testování koronaviru. (Ilustrační foto.)

Reklama

aktualizováno •

Mezi osmi členy jedné rodiny se nákaza objevila u čtyř lidí. Infekci přinesl domů syn z baru Techtle Mechtle a začalo martyrium s hygienickou stanicí.

Článek

Praha zažívá rekordní přírůstky koronavirové nákazy. Jedním z hlavních důvodů je po více než dvou týdnech známý večírek z 11. července v nočním baru Techtle Mechtle. Nakažených je už podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové 165 lidí.

I když hygiena tvrdí, že stále trasuje nové kontakty, tak příběh jednoho z účastníků akce, který se koronavirem nakazil, ukazuje na přesný opak. Hygiena mu totiž řekla, aby si lidi, s nimiž přišel do styku, obvolal sám.

„Můj dospělý syn navštívil 11. 7. s přáteli dnes již legendární pražský klub,“ začíná své vyprávění zaměstnanec Městské policie hlavního města Prahy, jehož syn v klubu Techtle Mechtle byl. Popis případu své rodiny zveřejnil na webu pražské městské policie.

Zdravotní problémy se u jeho syna objevily zhruba týden poté, co klub navštívil. „Zejména ho bolela hlava, ztratil chuť a čich a měl zvýšenou teplotu. Oslovili jsme proto praktického lékaře, který nám telefonicky se stoickým klidem sdělil, že to je viróza a chce to vyležet,“ popisuje otec příběh svého syna.

Mladík tedy zůstal doma, ale zdravotní problémy se u něj zhoršily. Proto se rozhodl, že navštíví nemocnici, kde se ale dozvěděl, že má jenom chřipku. Mladík však v tu dobu ještě nevěděl, že klub, který navštívil, je novým ohniskem koronaviru. Dozvěděl se to v médiích a v tu chvíli mu dle jeho slov „tuhla krev v žilách“.

„Volali jsme proto všude, kam se dalo. On-line linky, info linky, hygiena… Výsledek vždy stejný, buď nefungovaly, nebo to nikdo nezvedal,“ vysvětluje mladíkův otec. Následující den proto rodina volala praktickému lékaři a vysvětlila mu, že jejich syn byl v klubu, které je novým ohniskem koronaviru.

„Žádali jsme o vyšetření na covid-19 i pro další členy rodiny. Pro syna žádanku vypsal, ale pro ostatní členy rodiny vůbec. Odjeli jsme se synem na odběrové místo, kde jsme se dozvěděli, že výsledky budou až za několik dní,“ popisuje další průběh situace otec. Rodina proto vzala mladíka na placený odběr a po několika málo hodinách se dozvěděla, že jejich syn je pozitivní.

Obvolejte si to sami

O několik dní později proběhly testy i u zbytku šestičlenné rodiny. „Z celkem šesti členů rodiny obývajících jeden rodinný dům plus synovy přítelkyně a její matky – celkem tedy z osmi lidí - byl pozitivní syn a další tři členové rodiny. Čtyři lidé byli negativní. Ihned jsme proto volali na hygienu,“ popisuje další průběh.

Tady však rodina dle svých slov tvrdě narazila, protože na hygienu zavolala v 15:30 hodin a bylo jí řečeno, že je pátek a hygiena má po pracovní době a vše bude řešit až další pracovní den.

„Paní z hygienické stanice nám řekla, že všechny naše kontakty, čili potenciálně ohrožené osoby, si máme obvolat sami,“ doplňuje.

Následoval však další problém, když členy rodiny, kteří byli původně negativní, odváží záchranná služba kvůli náhlým zdravotním komplikacím.

Seznam Zprávy se ptaly pražské hygieničky Zdeňky Jágrové, zda je tohle běžný scénář, na což odvětila, že pracovníci pracují od rána do večera a nemá informace, že by se takto postupovalo. „Tyto případy ale trasovala Krajská hygienická stanice Středočeského kraje,“ doplnila. Ta ale zatím na dotazy Seznam Zpráv nereagovala.

Podle Ministerstva zdravotnictví postup nebyl správný a podle všeho došlo ke špatnému zhodnocení zdravotního stavu dotyčného ze strany lékařů.

„Praktický lékař i lékař ORL měli ihned indikovat dotyčného k testu na covid a na základě výsledku testu, pokud vyšel pozitivní, měla Krajská hygienická stanice začít epidemiologické šetření a indikovat nejbližší kontakty,“ napsala Seznam Zprávám Gabriela Štěpanyová, šéfka tiskového odboru na ministerstvu.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová se pak na základě popsaného příběhu obrátila na ředitele Krajské hygienické stanice ve Středočeském kraji. „Zadala mu, aby případ prošetřil,“ doplnila Štěpanyová.

„I když máme tři nově pozitivní členy naší domácnosti, tak se nikdo do 30. července z hygienické stanice stále neozval a nikdo tak netrasuje naše kontakty. Všechny naše kontakty si obvoláváme sami,“ uzavírá příběh otec mladíka.

Jako řešení rychlého trasování měl být podle vlády nejdůležitější projekt: takzvaná chytrá karanténa. Jak už Seznam Zprávy popsaly, problém chytré karantény spočívá v tom, že nabízí velké technologické možnosti pro to, aby hygienici dokázali co nejrychleji a s co největší přesností najít lidi, kteří přišli do styku s nákazou a kteří mohou tedy potenciálně být jejími dalšími šiřiteli.

Je však zřejmé, že hygienici si technologické nástroje využívající polohové služby či sledování dat neosvojili a drží se spíše tradičních postupů z počátku epidemie. Což podle odborníků nemůže stačit v době, kdy byla přísná omezení pohybu rozvolněna a lidé se setkávají daleko více než v tuhých časech počátku epidemie.

Reklama

Související témata:

Doporučované