Hlavní obsah

Rybáři ve Vodňanech vyšlechtili nový druh kapra, zdravější rybu

Zdraví prospěšný kapr a odolný lysec. Podívejte se, jaké ryby šlechtí rybáři ve Vodňanech.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Omega3kapr je zdravější díky speciálnímu krmivu i podmínkám chovu.

Článek

Přes státem dotované programy a kampaně na podporu konzumace ryb se loni jejich spotřeba v Česku lehce snížila o dvě procenta na 5,3 kilogramu na osobu ročně.

Profesora Pavla Kozáka, ředitele Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech, navíc trápí, že většinu ze zmíněné spotřeby tvoří mořské ryby. Kapra tedy ochutná hodně lidí jen jednou ročně - na Štědrý den.

Aby to změnil, sháněl před lety šéf výzkumného ústavu od lékařů potvrzení, že je kapří maso zdraví prospěšné. „Jenže ani lékaři nebyli schopni stoprocentně říci, že kapří maso má pozitivní vliv například na prevenci kardiovaskulárních chorob," říká Kozák.

Proto se jeho výzkumníci rozhodli klasického kapra vylepšit. A to docela jednoduše - lepším krmením.

Testováno v lázních

Vznikl speciální typ - kapr hodně bohatý na zdraví prospěšné omega 3 kyseliny. Vodňanští rybáři si dokonce nechali zaregistrovat ochrannou známku Omega3kapr.

„Je odchováván jinou technologií, v menší koncentraci a je odkrmován krmivem na přírodní bázi s obsahem lnu a řepky," vysvětluje Kozák.

K obchodnímu úspěchu by to nestačilo, takže se Vodňanští pustili do spolupráce s renomovaným Institutem klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM), aby se vše ověřilo. Kapři se podávali pacientům po operaci srdce v Lázních Poděbrady. Někteří dostávali normální dietu, jiní normálního kapra a další nového Omega3kapra.

„Lékaři pak dělali testy, u koho lépe probíhá rekonvalescence. A ti, co jedli našeho Omega3kapra, na tom byli lépe. Snížil se jim celkový obsah cholesterolu a další parametry měly mnohem pozitivnější výsledky," popisuje Kozák.

Dražší, ale vyprodaný

Tím, že je nový kapr odchováván v menších koncentracích a v posledním roce života dostává dražší krmivo, je přirozeně dražší i na pultech. A to zhruba o deset procent oproti klasickému kaprovi.

Přesto má fakulta rybářství s výzkumným ústavem ve Vodňanech celou produkci prodanou, jde zhruba o sto metráků každý rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované