Hlavní obsah

Obyvatelé 25 obcí na Zábřežsku získají nádoby na tříděný odpad

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Obyvatelé Zábřehu na Šumpersku a okolních obcí budou vybaveni tisíci novými nádobami na tříděný odpad. Akce za téměř 16 milionů korun, do které je zapojeno v regionu 25 obcí, je součástí projektu s názvem Zábřežsko třídí.

Článek

Projekt počítá v Zábřehu s popelnicemi na veškerý tříděný odpad, v zapojených obcích z území mikroregionu půjde hlavně o nové popelnice o objemu 240 litrů, kterými by měly být vybaveny rodinné domy. Podle starosty a předsedy svazku obcí Zábřehu Františka Johna (KDU-ČSL) jde o revoluci v odpadovém hospodářství. „Blíží se zákaz skládkování, což výrazně zvedne náklady na likvidaci odpadu. Město totiž každoročně doplácí stále víc na likvidaci odpadu. Jediným řešením je zvýšení efektivity třídění odpadu a snížení objemu netříděného komunálního odpadu,“ uvedl.

Podle zástupců radnice množství vytříděného plastu, papíru, skla a kovů na Zábřežsku mírně roste. Přesto ve směsném odpadu podle analýz města zůstává stále mnoho využitelných materiálů, které zbytečně končí na skládce. Základem projektu je podle jednatele společnosti EKO servis Zábřeh Milana Doubravského dovybavení nemovitostí popelnicemi na tříděné odpady v Zábřehu a v obcích mikroregionu. Kromě rodinných domů bude navrženo i rozšíření separace pro bytové domy a sídliště. „Navázat by měla organizační změna, ve městě se uvažuje s dvoutýdenním a u obcí s třítýdenním intervalem svozu komunálního odpadu, v mezičase by probíhal svoz separovaných odpadů,“ uvedl Doubravský.

Proces spojený s administrativou, výběrem dodavatele a dodání nádob potrvá zhruba rok. Podmínky distribuce nádob občanům si každá obec určí individuálně. Pokud nenastanou žádné komplikace při výběru a pořízení nádob, měli by obyvatelé Zábřežska získat nádoby do užívání v druhé polovině letošního roku. Mikroregionu Zábřežsko se podařilo na projekt získat z evropských peněz dotaci ve výši 85 procent.

V Zábřehu s asi 13.000 obyvateli budou lidé i letos platit poplatek za odpady ve výši 500 korun. Skutečné náklady tak bude muset opět dokrýt město ze svého rozpočtu. Loni činily 10,39 milionu korun, poplatek by tak musel být až ve výši 681 korun, dodala mluvčí radnice Lucie Mahdalová.

Reklama

Doporučované