Hlavní obsah

Obyvatelé Aleppa se nemají kam vrátit. Měsíce po válce stále živoří v uprchlických táborech

Přestože válka o Aleppo skončila, život lidí se do původního režimu vrací jen těžko a pomalu. Humanitární pomoc nestačí.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Život bez vody a elektřiny, večer jen dvě hodiny světla z baterek. To je každodenní realita původních obyvatel Aleppa, kteří stále žijí v uprchlických táborech. Válka srovnala jejich domy se zemí.

Článek

Syrská vládní vojska získala kontrolu nad Aleppem před třemi měsíci. Většina původních obyvatel, kteří z druhého největšího syrského města před boji utekli, se ale stále nemůže vrátit domů. Přežívají v uprchlických táborech s vědomím, že jejich domy dlouhé bomabrdování srovnalo se zemí. Rekonstrukce základní infrastrukutry jde ve městě jen velmi pomalu.

Teprve začátkem března vyjely v Aleppu po pěti letech první autobusy.

V táborech nejsou školy ani pracovní příležitosti. Sehnat pořádné jídlo je potíž, i když uprchlíkům pomáhají humanitární organizace. Šancí na zpestření jídelníčku je jen zelenina, kterou někteří vedle svých provizorních příbytků pěstují.

Na konci ledna se v Aleppu znovu otevřela citadela, respektive zbytky někdejšího symbolu města.

V táborech není ani voda a elektřina, světlo po setmění zajišťuje jen pár baterek, které humanitární organizace rodinám rozdaly. Přes den se nabíjí solární energií, v noci vydrží svítit zhruba dvě hodiny.

Po pěti letech vyběhli aleppští muži na zpustošený trávník, aby si zahráli fotbal.Video: Anita Baselová

Reklama

Doporučované