Hlavní obsah

Obyvatelé Benátek po nehodě nechtějí v přístavech velké lodě

Obyvatelé Benátek nechtějí v přístavech velké lodě.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Mezi obyvateli italských Benátek znovu sílí hlasy volající po znepřístupnění břehů města velkým výletním lodím. V neděli jedna taková narazila do přístaviště a také do menší lodě. Celkem čtyři lidé při nehodě utrpěli zranění.

Článek

Nedělní nehoda v benátském přístavu podle agentury Reuters znovu otevřela debatu, zda by velké výletní lodě neměly mít přístup do Benátské laguny zakázaný. Výletní lodě podle kritiků představují nebezpečí pro benátský mořský ekosystém a potenciálně také pro památky v okolí přístavů.

Nehoda, při které se zranily čtyři osoby, místní nepřekvapila. „Myslím, že bylo jasné, že k tomu dojde. Bohužel. Nejsmutnější je, že se tomu dalo předejít, protože tak velké lodě by tady vůbec neměly být. Měly by zůstat mimo lagunu,“ řekla pro agenturu Reuters obyvatelka města Susanna Sartoriová. S novináři mluvila ze svého balkonu, na kterém má jako řada jejich sousedů vyvěšený transparent volající po zákazu velkých lodí u benátského pobřeží.

V roce 2013 bylo lodím vážícím nad 96 tisíc tun zakázáno používat hlavní vodní kanály. O dva roky později ale italská vláda výnos zrušila. V roce 2017 pak italští zákonodárci přišli s obdobným řešením. Lodě nad 100 tisíc tun mohou k městu pouze přes kanály tradičně využívané pro průmyslovou dopravu. Legislativa má začít platit ale až od roku 2021.

„K žádné opravdu vážné nehodě pořád nedošlo, ale je to otázka času. Nevěřím, že s tím něco začnou dělat, dokud se nestane něco špatného,“ řekla Reuters další obyvatelka Benátek Anna Teresa Ceccoová. Podle ní lodě, které často svou velikostí zastiňují panoráma města, Benátkám jen škodí.

54 metrů vysoká a 275 metrů dlouhá výletní loď Opera s více než dvěma a půl tisíci pasažéry na palubě v neděli do přístaviště a menší lodě narazila poté, co ji postihl technický problém. Nehoda přišla chvíli poté, co v Budapešti při nehodě výletní lodě zemřely desítky turistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované