Hlavní obsah

Obyvatelé Benátek protestují proti masivnímu přílivu turistů

Benátčanům se nelíbí rostoucí zájem turistůVideo: Ruptly

 

Reklama

Italské město Benátky dlouhodobě okouzluje turisty. Na protest proti nim vyšlo do ulic až 2000 obyvatel města. Vadí jim například i hlučný zvuk, který vydávají kufry turistů na městské dlažbě.

Článek

Podle serveru The Guardian mají obyvatelé města kvůli masovému turismu zhoršenou kvalitu života. Téměř 28 milionů návštěvníků každý rok zaplaví město a místní mají problém i s běžnými činnostmi, jako je třeba návštěva lékaře. Protestující vyjadřovali své opovržení i proti výletním lodím. Ty do města připlouvají někdy až pětkrát denně po kanálu Giudecca. Benátčanům se ztížilo mimo jiné hledání bydlení - hlavně kvůli službám, které nabízí výhodné podnájmy pro turisty.

Benátky byly turismem proslulé i v minulosti. Napomohl tomu slavný filmový festival. Turismus přináší miliony do městské kasy a zajišťuje tisíce nových pracovních míst. Podle některých by město bez návštěvníků z ciziny nebylo schopno se uživit.

Obyvatelé města proti turismu nebojují poprvé - v červnu pořádala aktivistická skupina No Big Ships neoficiální referendum o zákazu výletních lodí. Důvodem byla i tragédie lodi Costa Concordia.

Po druhé světové válce zde žilo 175 000 stálých obyvatel, dnes je to jen 55 000. Nadějí pro Benátky je možný zásah UNESCA. To nedávno pohrozilo, že město umístí na seznam ohrožených památek.

Podívejte se, jak v Benátkách protestovali proti výletní lodi:

Reklama

Doporučované