Hlavní obsah

Obyvatelé Tijuany demonstrovali proti migrantům z karavany, dorazit jich může až 10 tisíc

Obyvatelé Tijuany protestují proti migrantům mířícím do USA.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Několik stovek lidí demonstrovalo v neděli v mexickém městě Tijuana, které leží na hranicích s USA, proti středoamerickým migrantům. Těch dorazilo za poslední týden do města už několik tisíc.

Článek

Podle odhadu starosty Tijuany počet příchozích migrantů vzroste během pár dní na deset tisíc. Informovala místní média s tím, že v Tijuaně se v neděli konala i demonstrace na podporu migrantů. Ti utíkají s celými rodinami ze svých zemí před chudobou a násilím a chtějí žádat o azyl v USA.

S mexickými vlajkami a pokřiky „Vypadněte ze země!“, se asi 200 demonstrantů snažilo v neděli dostat v Tijuaně ke sportovnímu areálu, v němž místní radnice poskytla tento týden dočasné ubytování asi 2 200 migrantům. Policie ale zabránila tomu, aby pochod došel až areálu Benita Juáreze. Mezi demonstranty byli i obyvatelé amerického města San Diego, které leží na opačné straně hranice.

Účastníci demonstrace nicméně tvrdili, že nejsou proti migrantům, ale proti ilegální migraci. Požadují po federální vládě, aby situaci těchto lidí urychleně vyřešila. „Buď ať požádají o azyl, nebo jinak zlegalizují svůj pobyt v Mexiku, nebo ať je vláda okamžitě deportuje,“ uvedli zástupci demonstrantů. Mexická vláda jim už dříve nabídla dočasné povolení k pobytu, většina z nich to ale odmítla, protože chce do USA.

Radnice města Tijuana poskytla tisícům migrantů dočasné ubytování. Mnozí z běženců ale přespávají na ulici, protože kapacity města nestačí. Starosta Tijuany Juan Manuel Gastélum požádal federální vládu o humanitární pomoc v obavě, že běženci stráví ve městě i několik měsíců, když se budou snažit žádat na hranicích o azyl v USA.

Tisíce běženců jsou součástí takzvané karavany migrantů, která vyrazila v polovině října z Hondurasu. Posléze vyrazilo z Guatemaly a Salvadoru několik dalších skupin. V neděli se zformovala v Salvadoru další skupina, která čítá zatím kolem dvou stovek lidí.

Karavany migrantů ze Střední Ameriky k hranicím USA se organizují už několik let, až do letoška ale nepřitahovaly příliš velký zájem médií, dokud proti nim nezačal na jaře ostře vystupovat americký prezident Donald Trump. Ten je označuje za bezpečnostní hrozbu pro USA, a na hranice proto poslal několik tisíc vojáků.

Reklama

Související témata:

Doporučované