Hlavní obsah

Obyvatelé Tovačova budou v referendu hlasovat o rozšíření těžby štěrkopísku

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Obyvatelé Tovačova na Přerovsku budou na začátku října v místním referendu hlasovat o plánovaném rozšíření těžby štěrkopísku na pozemcích města. Vyhlášení referenda schválilo tovačovské zastupitelstvo.

Článek

Plebiscit bude uspořádán souběžně s volbami do Poslanecké sněmovny, tedy 8. a 9. října. Další těžební jezero chce na 61 hektarech u Tovačova vybudovat společnost Českomoravský štěrk. Podle firmy má nové ložisko zásobu hrubého kameniva na příštích 15 až 20 let. Společnost u Tovačova štěrkopísek dobývá dlouhodobě, nynější těžební lokalita je už podle odborníků na hranici životnosti.

V referendu budou obyvatelé Tovačova odpovídat na otázku, zda souhlasí s rozšířením těžby štěrkopísku na pozemcích ve vlastnictví města. Náklady na uspořádání referenda městská rada odhadla na 40.000 korun. Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona hlasovat aspoň 35 procent oprávněných voličů. Závazné je v případě, že konkrétní odpověď označila nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň nejméně 25 procent všech voličů. Obec má asi 2600 obyvatel.

Starosta Tovačova Marek Svoboda dnes řekl, že názor zastupitelů na rozšíření těžby štěrkopísku není jednotný. Město se rozhodlo jít cestou referenda, aby o tomto záměru mohli hlasovat obyvatelé. „Řekli jsme, že to nechceme nechat jenom na těch 15 zastupitelích“ uvedl Svoboda. Výsledek referenda hodlá radnice zohlednit v novém územním plánu, který nyní připravuje. Pokud referendum kvůli nízké účasti nebude platné, tak téma dostane opět na stůl zastupitelstvo při projednání nového územního plánu.

Na začátku září Svoboda řekl, že nad záměrem zatím visí nezodpovězené otázky například ohledně dopadu těžby na podzemní vodu či statiku nemovitostí v okolí plánované těžby. Někteří obyvatelé Tovačova dnes neskrývali své obavy z rozšíření těžby. „Považuji to za riziko, protože vykopat blízko města hlubokou jámu zatopenou vodou, a to už ze dvou stran města, považuji za nebezpečí pro stabilitu budov ve městě. Už dnes nám domy praskají,“ řekl ČTK René Klimt, podle kterého kvůli těžbě štěrkopísku kolísá hladina spodních vod, což může ovlivnit stabilitu podloží v okolí.

Nové ložisko štěrkopísku se rozkládá severně od silnice na Troubky. „Pokud se záměr podaří prosadit, obec získá za 20 let na nájmu, daních a poplatcích 30 milionů korun navíc, a budeme moci garantovat zachování více než 40 pracovních míst pro lidi z Tovačova a okolí,“ řekl ČTK Vlastimil Polišenský z firmy Českomoravský štěrk. Na Annínském jezeře v původních místech těžby chce firma od roku 2022 rozšířit plochu vyčleněnou na koupání.

Podle Polišenského se po rozšíření těžby nezvýší v Tovačově a okolí doprava, hluk ani prašnost. Obyvatelé se podle něj nemusejí obávat ani úbytku vody ve studnách. První pískovna vznikla v Tovačově na Přerovsku v roce 1951. V prostoru, kde je nyní soustava Tovačovských jezer, byla původně pole.

Reklama

Související témata:

Doporučované