Hlavní obsah

Obyvatelé v České Lípě ani příští rok za likvidaci odpadu platit nebudou

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé v České Lípě ani v příštím roce za likvidaci svého odpadu platit nebudou. Ve třetím největším městě Libereckého kraje neplatí obyvatelé za odpad od roku 2010.

Článek

Opětovnému zavedení poplatku v nejbližších letech se ale radnice nevyhne, náklady na svoz a likvidaci odpadu rychle rostou v souvislosti s novou legislativou, řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Dnes platí město za likvidaci odpadu přes 50 milionů korun, za dva tři roky to bude 100 až 120 milionů.

Zastupitelé České Lípy rozhodli o zrušení poplatku za odpad v listopadu 2009 v souvislosti s takzvaným úsporným balíčkem tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty. Ten v období hospodářské recese zvýšil kvůli vyšším příjmům státu vedle daně z přidané hodnoty, spotřební daně z benzinu, nafty, cigaret i alkoholu plošně také daň z nemovitosti, která je příjmem obcí. Na Českolipsku byla tehdy téměř 13procentní nezaměstnanost a město nechtělo obyvatele finančně zatěžovat, proto platbu za odpad zrušilo. Dnes je nezaměstnanost ve městě na 2,5 procenta a v kraji patří k nejnižším.

Náklady na likvidaci odpadu rostou a převyšují příjmy z daně z nemovitosti, která se v posledních letech pohybuje v České Lípě kolem 41 milionů korun. Loni ale českolipská radnice za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatila téměř 49,8 milionu korun, 4,2 milionu získala za vytříděný odpad, zhruba stejnou částku tak musela doplatit z jiných příjmů. Letos město počítá s náklady kolem 53 milionů korun. V dalších letech náklady ještě porostou, a to zejména v souvislosti s výrazným zdražením skládkování. Radnice proto hledá podle Volfové způsob, jak poplatek zavést a zároveň lidi motivovat k třídění.

Pro inspiraci zamířilo vedení České Lípy do Jablonce nad Nisou, kde jako jedni z mála v Libereckém kraji nezavedli paušální poplatek za odpad, ale lidé tam platí za popelnici. I díky tomu se ve městě už teď zhruba 40 procent odpadu vytřídí. Jablonečané si ale příští rok za odpad připlatí, novela zákona o odpadech totiž přinesla sjednocení plateb, což u některých nádob bude znamenat zdražení i na více než dvojnásobek. „Odpady si mohou lidé zlevnit, když budou důsledněji třídit,“ řekl náměstek jabloneckého primátora Milan Kouřil (ANO).

Reklama

Související témata:

Doporučované