Hlavní obsah

Obžaloba, manipulace, podvod. Kde končí arogance všech prezidentových mužů?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Na co všechno si troufnou všichni prezidentovi muži?

Reklama

Článek

Kdo jsou tři vlivní muži z prezidentova okolí a jaké aféry jsou s nimi spojovány? Odkud se vzali a proč se ještě drží na scéně? To rozebírají Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole.

Prezidentův šéf lesní správy Miloš Balák: obviněn z manipulace veřejné zakázky. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář: postavil rybník načerno, odmítá vrátit neoprávněně čerpané dotace. Prezidentův poradce Martin Nejedlý: nevrátil českému státu palivo a ještě se soudil o pokutu. A navrch porušoval karanténu. U jakéhokoli jiného politika by stačil jeden podobný spolupracovník a byl by z toho skandál. Miloš Zeman má hned tři a nic si z toho nedělá.

Mynář s Nejedlým se k prezidentovi dostali před první prezidentskou volbou. A podařilo se jim něco nevídaného - úplně odstavit Zemanovy dlouholeté společníky včetně Miroslava Šloufa, budoucího prezidenta si dokonale zprivatizovat a Hrad obsadit svými lidmi.

„Říkáme se někdy s Mirkem Grégrem, že jsme byli použiti jako spotřební materiál a byli jsme spotřebováni. Tak to asi na tom světě chodí, s tím nic neuděláme,“ říká například bývalý ministr zemědělství Jan Fencl, jenž patří mezi zakladatele původního Spolku přátel Miloše Zemana. I on má pocit, že místo vděku jsou všichni dnes na druhé koleji a k prezidentovi mají omezený přístup.

Současní Zemanovi přátelé na Hradě - jak se alespoň domnívá policie - podvádí s veřejnými zakázkami. Na důležitá zahraniční jednání jezdí muž, o jehož minulosti v Rusku se mlčí, a kancléřem je po éře jmen jako Ivo Mathé nebo Ivan Medek člověk, který se nestydí porušovat pravidla kvůli jitrnici.

Ví ještě Miloš Zeman, co se v jeho okolí vlastně děje? Končí někde arogance prezidentových mužů? A kolik buřtů musíte opéct, abyste si koupili pochvalu od novinářů? Čerstvou epizodu politické talkshow Vlevo dole si poslechněte v přehrávači nahoře.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv dílů Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované