Hlavní obsah

Důkazy proti Nečasovi v kauze trafiky: Co napsal žalobce na 114 stranách

Důkaz proti Petru Nečasovi: Žalobci mají odposlechy a poznámky Jany Nečasové.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Bývalého premiéra čeká další soud. Seznam má jeho obžalobu k dispozici, stojí na odposleších, přitěžuje i Schwarzenbergův komentář.

Článek

Petr Nečas skončil jako vůbec první český premiér u soudu, protože dva dny předtím, než trojice exposlanců ODS složila v listopadu 2012 mandáty a zachránila jeho vládu, dělal podle státních zástupců konkrétní kroky k tomu, aby je k činu přiměl úplatky.

Obžaloba proti expremiérovi, jeho tehdejší šéfce kabinetu a dnešní manželce Janě Nečasové a exúředníkovi Romanu Bočkovi čítá 114 stran.

Text, který Seznam získal, ukazuje všechny důkazy, které žalobci proti bývalému předsedovi vlády mají.

Jak státní zástupci přiznávají, hlavní důležitost pro ně mají tajně pořízené odposlechy. Ty pak doplňují například dobovými komentáři šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, který v jednom z novinových rozhovorů přirovnal jednání poslanců Šnajdra, Fuksy a Tluchoře ke korupci.

K tomu žalobci přidávají i poznatky o posunu v Nečasově argumentaci. Zaznamenali si, že napřed o dohodě s poslanci normálně mluvil, ale když se o tom v médiích začali kriticky vyjadřovat právníci, přestal.

Video: Petr a Jana Nečasovi prvně společně u soudu

Video: Pavel Cyprich

Odposlechy, na nichž stíhání stojí, dostaly v obžalobě zhruba čtvrtinu ze zmíněných 114 stran.

Žalobci uvedli, co si s tehdejším premiérem psala či volala jeho dnešní manželka Jana Nečasová. Zajistili také, co si tato bývalá ředitelka premiérova sekretariátu psala s Romanem Bočkem.

V obžalobě státní zástupci uvádí například SMS zprávu z 11. listopadu 2012, v níž si Nečas a jeho tehdejší podřízená konkrétně dohadují posty pro poslance. „Čepro nebo Mero, předseda DR, Šnajdr," píše Jana Nečasová.

Video: Kauza Nečasová přehledně

Bez zmíněných odposlechů by žalobci jen těžko dokazovali, že se exposlanci ODS nedostali k funkcím ve státních firmách náhodou a bez předchozí dohody, jak tvrdí obvinění a někteří svědci.

„V odposleších se mluví o předmětných konkrétních organizacích a o konkrétních místech v jejich orgánech, jakož i o vyjádřeních informovaných osob, které hovořily o dohodě, dealu, vydírání, korupci,“ konstatuje žalobce Rostislav Bajger.

V záznamech hovorů, které obžaloba cituje, není ani jeden,  v němž by Nečas cokoliv o postech potvrdil. Přesto žalobci mluví o korupci, díky níž si podle nich Nečas zajistil budoucnost své vlády - tím, že poslanci rezignovali na poslanecký mandát, de facto umožnili přijetí zákonů potřebných k udržení vlády.

„Za tímto účelem jim cíleně slíbil a nakonec, po dokonání trestného činu, i zajistil poskytnutí úplatku,“ uvedl státní zástupce Bajger.

Bývalý premiér Petr Nečas byl obviněn osm měsíců po velkém zásahu na Úřadě vlády, který odstartoval pád jeho kabinetu. Proces s ním, jeho manželkou a bývalým státním úředníkem Bočkem začal krátce před letošními vánočními svátky, ale hned byl odročen kvůli stížnostem na podjatost žalobců.

Reklama

Doporučované