Hlavní obsah

Obžaloba: Ženě hejtmana zaplatil lobbista přes půl milionu. Práci nikdo neviděl

 

Reklama

Seznam získal dokument, který prvního muže sociální demokracie v Moravskoslezském kraji nepotěší.

Článek

Manželka dosluhujícího moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka si za tři roky na místě sekretářky u firmy patřící manželovu příteli vydělala celkem 594 tisíc korun.

Přepočteno na měsíce jde o průměrný příjem ve výši 16,5 tisíce.

Problém je však v tom, že tyto peníze dostala, aniž by existoval důkaz, že pro svého zaměstnavatele nějakou práci odvedla.

A také v tom, že majitelem firmy, která paní Novákovou zaměstnávala, je lobbista Martin Dědic, hlavní obžalovaný v rozsáhlé korupční kauze, která mapuje jeho propojení s regionálními politiky a ovlivňování veřejných zakázek.

Napojení paní Novákové na Dědicovu firmu Business Advisor zjistili vyšetřovatelé případu. A státní zástupce Vít Koupil fakta nyní sepsal do textu lobbistovy obžaloby.

Seznam jej má k dispozici a vyčetl, že jméno dosluhujícího hejtmana Miroslava Nováka, který jako lídr ČSSD v nedávných krajských volbách neuspěl, se tu objevuje hned na 33 stranách.

Sám Novák vystupuje v případu jako svědek, ale obžaloba v několika pasážích přináší nové informace o jeho vztazích s hlavním obžalovaným Dědicem. Příběh se zaměstnáním pro Novákovu manželku je jednou z nich.

Kauza Dědic - úplatky za 30 milionů

Martin Dědic je regionální lobbista, který podle policie získal díky svým úzkým vazbám na špičky krajské sociální demokracie vliv na strategické městské firmy v Ostravě – na tamní dopravní podnik a na městskou nemocnici.

V kauze je kromě Dědice obžalováno dalších sedm lidí a čtyři firmy. Ostravský podnikatel si měl na úplatcích přijít na 30 milionů korun.

Kauzu by měl začít soud projednávat zkraje prosince.

Hejtman nejprve zapíral

Hejtman Novák zprvu angažmá své manželky v Dědicově firmě zapíral. Později ho však připustil, ale vždy trval na tom, že dostala zaplaceno za práci, kterou odvedla.

Zopakoval to i ve chvíli, kdy ho reportér Seznamu s novými skutečnostmi z obžaloby konfrontoval.

„Byla tam několik měsíců, možná rok a půl. Po operaci páteře jsme hledali nějaké její uplatnění. Pracovala jako administrativní pracovnice, řekněme sekretářka. Docházela tam," tvrdí hejtman.

Důkazy, které shromáždili vyšetřovatelé, však hovoří jinak.

Paní Nováková byla vedena jako zaměstnankyně Dědicovy firmy celkem tři roky. Aby to doložili, vyžádali si kriminalisté i záznamy z České správy sociálního zabezpečení.

Řádná administrativní síla

A v Dědicově obžalobě dokládají i to, že paní Nováková nevykonávala žádnou práci. I když její manžel dodnes deklaruje opak.

„Z výkazu její docházky je zřejmé, že tato byla vedena toliko formálně," uvádí žalobce.

„Martina Nováková má po celou dobu svého působení ve společnosti vykazovaný stejný čas příchodu a odchodu z práce. Fakt, že v této společnosti neprováděla administrativní činnost, jak se snažil předestřít ve své výpovědi Miroslav Novák, vyplývá ze skutečnosti, že tuto vykonávala asistentka Zuzana K., která přebírala poštu," stojí dále v textu obžaloby.

Že se spojením Novákové a Business Advisor policie zabývala velmi dlouho, naznačuje i výpočet svědků, které kvůli tomu vyslechla. Nechybí ani poštovní doručovatelka. Všichni potvrdili, že Martinu Novákovou v práci nikdy neviděli.

„Žádný ze slyšených svědků, kteří kdy navštívili prostory Mírové 18, kde tato společnost měla faktické sídlo, nikdy neuvedli, že by se zde setkali s Martinou Novákovou. Tuto skutečnost potvrdila i poštovní doručovatelka Romana E.," uvedl žalobce.

Dodal zároveň, že policie nezajistila ani žádný důkaz, ze kterého by vyplývalo, že by sekretářka Nováková pracovala z domova.

„Je tedy zřejmé, že společnost Business Advisor vyplatila Martině Novákové za období let 2010-2013 mzdu v souhrnné výši 594 631 korun, aniž by existoval jediný důkaz o jakékoliv činnosti pro tuto společnost," uzavírá žalobce Koupil.

Foto: Redakce Seznam Zprávy

Sídlo společnosti Bussines Advisor v Ostravě

„Pracovat" přestala až po razii.

Návladní Vít Koupil pak přikládá ještě jeden detail.

Martina Nováková přestala z lobbistovy firmy dostávat peníze přesně v okamžicích, kdy protikorupční policie v září 2013 Dědice zatkla. Pracovní poměr sekretářky byl sice formálně ukončen na konci srpna, ale na okresní správu sociálního zabezpečení přišel příslušný dokument až na konci září.

„Jelikož předmětná dohoda nebyla zajištěna v účetnictví Business Advisor, ani při domovních prohlídkách konaných 16. září 2013, má státní zástupce za to, že byla uzavřena až po provedení uvedených domovních prohlídek," konstatuje Koupil.

Miroslav Novák během rozhovoru se Seznamem zjištění vyšetřovatelů opakovaně odmítl.

Některými z nich však byl viditelně zaskočen. Například, když přišla řeč na důkazy, podle nichž jeho manželka v Business Advisor nikdy reálně nepracovala, uvedl jen: „To jsem nikdy neslyšel."

Mlčí. Aby neuškodila manželovi?

Když měla Martina Nováková pro vyšetřovatele popsat svou práci u Dědice, nechtěla nic říci.

„Martina Nováková odmítla ve věci vypovídat s ohledem na skutečnost, že by svou výpovědí mohla přivodit manželovi trestní stíhání," uvedl žalobce.

„S ohledem na okolnosti manželova vztahu k Martinu Dědicovi a zjištěným skutečnostem k jejímu působení v Business Advisor bylo toto její odmítnutí vypovídat akceptováno," píše.

Hejtman Novák tvrdí, že jeho manželka rozhodně nebrání vyšetřování. „Dostala se do psychických potíží," vysvětlil důvody, proč podle něho odmítla výpověď.

Seznam žádal o rozhovor rovněž Martina Dědice. Na písemnou žádost však neodpověděl.

Dědic a Novák, kamarádi z tenisu

V textu obžaloby Martina Dědice je jméno současného moravskoslezského hejtmana hned ve druhém odstavci. I tím státní zástupce dává najevo, jak důležité byly Dědicovy vazby na Nováka pro to, aby získal vliv na městské firmy v Ostravě. V době, kdy policie Dědice odposlouchávala, si oba muži často volali a esemeskovali. Novák tvrdí, že třeba o tenisu, který oba hrají. Obžaloba tvrdí něco jiného. „Skutečnost, že zájmy Miroslava Nováka se prolínají se zájmy Dědice, je dokladována SMS, ve které Miroslav Novák informuje Martina Dědice, že Aleš Boháč (bývalý ostravský radní pro dopravu) se má sejít s Tomášem Hanzelem (primátorem Karviné), kdy se dá očekávat, že tam na ně bude ‚blít‘.“

Reklama

Doporučované