Hlavní obsah

Obžalovaná se vraždě na Smíchově smála, podle znalců je však příčetná

Vražedkyně z pražského obchodního centra se u soudu přiznala k sadistickým sklonům.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Městský soud v Praze začal dnes řešit jeden z nejbrutálnějších případů poslední doby.

Článek

Případ vraždy za bílého dne, uprostřed plného provozu velkého obchodního centra v Praze.

Obžalovaná je třiatřicetiletá Michelle Sudků, podle všeho psychicky nemocná. V obchodním centru smrtelně nožem napadla náhodnou zákaznici a kromě toho se zodpovídá i z pokusu o vraždu, protože už několik dní předtím zaútočila na jiném veřejném místě, v kavárně v Praze 5.

Motivem zločinů bylo podle obžaloby to, že se chtěla dostat zpět do psychiatrické nemocnice.

Násilnické sklony ani u soudu nepopírala.

„V léčebně v Bohnicích, kam mě odvezli po pokusu v kavárně, jsem chtěla znásilnit jinou pacientku. Řekla jsem to lékařům. Přesto rozhodli, že mě propustí. Šla jsem hledat ubytovnu, ale neměla jsem peníze. Tak jsem teda šla do obchodu, vzala jsem si nůž. Pak jsem šla do uličky, tam jsem si vyhlídla tu paní, šla jsem za ní a zabila jsem ji. Pak jsem počkala na policii. Dneska toho činu lituji, už bych to neudělala, omlouvám se. Udělala jsem to proto, že jsem byla bezmocná a zoufalá. Neměla jsem kam jít," vylíčila soudu poslední dny a chvíle před vraždou.

Obžalovaná se smála

Michelle, která před zločinem prodělávala proměnu z ženy na muže za asistence lékařů, se během čtení obžaloby a popisu svých skutků smála.

„Nerozumím tomu, vůbec to nechápu," řekla v reakci na žádost zástupce poškozených, který přednesl finanční nároky pozůstalých. „Nemám žádné peníze, mám invalidní důchod 5125 korun a musím si našetřit na bydlení, až mě propustí z vězení. Když nebudu mít bydlení, budu pokračovat v trestné činnosti," řekla.

Před soudem také vypovídali znalci z oborů psychiatrie a psychologie. Ti posuzovali stav Michelle Sudků a především to, zda byla za své jednání zodpovědná.

Příčetná byla, řekli znalci

Konstruovali, že je sice obžalovaná mimořádně málo inteligentní - má IQ 73, ale to dostačuje na to, aby byla schopna vyhodnotit své jednání.

Obžalovaná soudu řekla, že se před činy cítila nepříčetná, že se jí prý zatmělo před očima. Podle znalců ale příčetná byla. O tom svědčí jak okolnosti zločinů, tak také fakt, že je plánovala. Vybírala si oběti a také si připravovala vražedné nástroje - v kavárně si pečlivě stočila tričko ke škrcení, v obchodním centru si vybírala nůž.

Znalci soudu doporučili, aby v případě odsouzení nařídil Michelle Sudků také ústavní léčbu už v průběhu výkonu trestu. Léčbu prý rozhodně potřebuje.

Před soud půjdou i policisté

Kromě obžalované skončí kvůli tragédii v obchodním centru před soudem i dva policisté, kteří nejspíš mohli zločinu zabránit.

Dva týdny před vraždou byli přivolaní ke zmíněnému případu v kavárně na pražském Újezdě, kde Sudků začala na toaletách škrtit zákaznici podniku.

Policisté však nezahájili žádné úkony trestního řízení, jak by to odpovídalo pokusu o vraždu, ale Michelle jen převezli do bohnické nemocnice. Tamním lékařům vůbec neřekli, co žena udělala. Ti tak neměli tušení, že chtěla vraždit a po dvou týdnech obžalovanou propustili.

Ještě týž ten v obchodním centru zaútočila.

Soud vyslechne ještě znalce z oboru sexuologie a také některé svědky.

Na úterý plánuje závěrečné řeči. Už by také mohl padnout rozsudek. Sudků hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest, tedy i doživotí.

Reklama

Doporučované