Hlavní obsah

Očekáváme, že Čapí hnízdo dotaci vrátí, uvedl dotační úřad. Vysvětluje, proč Imobě prodloužil lhůtu

Foto: Seznam Zprávy

Vrátí firma Imoba dotaci za Čapí hnízdo?

Reklama

Středočeský dotační úřad řekl Seznamu důvody, proč dal vlastníkovi farmy Čapí hnízdo další lhůtu na rozmyšlenou.

Článek

Středočeský dotační úřad věří, že se společnost Imoba z koncernu Agrofert rozhodne vrátit 50milionovou veřejnou dotaci, kterou byl podpořen projekt farmy Čapí hnízdo.

Toto očekávání je podle sdělení úřadu důvodem, proč současnému vlastníkovi farmy poskytl další měsíční lhůtu na vrácení dotace, již prověřují orgány činné v trestním řízení.

„Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy využívá tento postup jen v případech, kdy o to příjemce dotace požádal a kdy lze důvodně očekávat, že příjemce dotace v prodloužené lhůtě dotaci vrátí,“ uvedla mluvčí úřadu Klára Fronková.

K vrácení dotace vyzval dotační úřad Imobu na začátku května. Tento týden v úterý ale uvedl, že se s firmou dohodl na prodloužení termínu do 29. června.

Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová ke kauze Čapí hnízdo:

Video: Seznam Zprávy

Zda skutečně společnost peníze vrátí, však nechtějí její zástupci zatím komentovat. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ řekl Seznamu advokát Václav Knotek, který je předsedou představenstva společnosti Imoba.

Dotační úřad tvrdí, že v zákoně je možnost vrácení peněz popsána jen stroze. A prý jim umožňuje lhůty prodloužit.

„Prodloužení lhůty pro vrácení dotace tento zákon nijak neomezuje. Není zde například ani zákonem daná lhůta pro vrácení dotace,“ dodala Fronková.

Politici ale upozorňují na to, že za několik měsíců končí lhůta, po které dojde k promlčení dotace.

Kvůli projektu Čapí hnízdo je z dotačního podvodu obviněn premiér v demisi Andrej Babiš a spolu s ním dalších šest lidí, mezi něž patří i Babišova manželka či dvě dospělé děti.

Reklama

Doporučované