Hlavní obsah

Očekávání vs. realita. Jak dopadla první fáze očkování

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti covidu-19 se dostává do další fáze. Jak si zatím Česko vede?

Reklama

S koncem února skončila první fáze očkovací strategie, během níž mělo vakcínu dostat alespoň 70 procent lidí z nejrizikovějších skupin obyvatelstva. Jak se tuto fázi očkování podařilo naplnit?

Článek

V Česku se proti covidu-19 začalo očkovat 27. prosince 2020, celá akce už tedy běží více než dva měsíce a završila svou první fázi.

V ní se o vakcínu mohlo hlásit asi 750 tisíc lidí – senioři nad 80 let, klienti a personál domovů pro seniory, zdravotníci a další, kteří se podílejí na péči o covid pozitivní. Cílem bylo proočkovat do konce února 70 procent z nich. Realita?

Dle dat dostupných na webu ministerstva zdravotnictví bylo v Česku do konce února vyočkováno 653 206 dávek vakcín. Druhou dávku vakcíny dostalo 239 799 lidí. Tito lidé by měli být chráněni proti těžkému průběhu covidu-19, a to s nejvyšší pravděpodobností i proti tzv. britské mutaci.

Druhou dávku vakcíny tedy dostalo asi 32 procent lidí ze skupiny fáze 1A. Pokud bylo cílem proočkovat 70 procent během ledna a února, za plánem Česko zaostává.

Pokud jde o seniory nad 80 let, je jich v Česku podle dat Českého statistického úřadu 432 tisíc. Do konce února dostalo alespoň jednu dávku vakcíny 266 522 z nich. Tedy přibližně 63 procent z této věkové skupiny.

Nyní opožděná první fáze očkování pokračuje a přidala se k ní druhá, obě běží současně, upozornil šéf epidemiologické skupiny ministerstva a vakcinolog Roman Chlíbek. Zapojují se navíc praktici, u kterých řada seniorů vakcinaci preferuje namísto návštěvy velkých očkovacích center. „Od počátku se ví, že tyto fáze poběží společně a paralelně, že to není o tom, že teprve až skončí první fáze, začne druhá. Minimálně fáze 1A a 1B mohou běžet spolu,“ upřesnil Chlíbek.

Naděje pro zdravotníky

Skupinou, kde se už nyní projevuje pozitivní efekt očkování, jsou jednoznačně zdravotníci. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška počet nakažených zdravotnických pracovníků klesl od Vánoc z 9 000 na současných zhruba 2 700. Na odděleních akutní lůžkové péče je už podle Duška proočkováno 70 procent zdravotníků.

„Jak bude vakcinace pokračovat, nákaza z této klíčové profese prakticky vymizí,“ míní šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Foto: MZČR

Nákaza mezi zdravotníky značně klesla.

Pomalý rozjezd vakcinace

První fázi očkování provázely ze začátku potíže s dodávkami ze zahraničí i skandály okolo předbíhání prioritní skupiny. Asi největším přešlapem bylo v této souvislosti očkování zaměstnanců Státního zdravotního ústavu, kvůli tomu opustil funkci ředitele Pavel Březovský.

Ani v minulých dnech ale očkování v Česku neběželo plynule. Otazníky se vynořily zejména kolem distribuce vakcíny od firmy AstraZeneca. Jak Seznam Zprávy zjistily, určitou dobu ležela část ve skladech distribuční firmy Avenier. Ta přitom byla jen náhradním a dočasným dodavatelem.

Výběr hlavního distributora se totiž zpozdil. Avenier má na starosti hlavně rozvoz očkovací látky Moderna a v nouzovém režimu dočasně rozvážel i první dodávky AstraZeneky. Až později se rozvozu chopila firma Alliance Healthcare, která vyhrála výběrové řízení na distributora.

Ministerstvo nicméně jako hlavní důvod zpoždění zmiňovalo neopodstatněnou nedůvěru seniorů vůči účinnosti této látky.

„Ono nikdy nelze dosáhnout absolutní nuly v lednici a teprve čekat na novou z praktického hlediska – těžko si budu objednávat pacienty na následující dny, pokud nemám jistotu, že mám jakousi zásobu vakcín v lednici, abych mohl plánovat následující pacienty. Takže vždy v té lednici musí zůstat určitá zásoba. Data průběžně ukázala, že je využito průměrně 86 procent dodávek, které jsou vyočkovány. Takže z mého pohledu 14 procent vakcíny, která je na skladě a čeká na ty objednané pacienty, není zas tak vysoké číslo,“ dodával k věci vakcinolog Chlíbek.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) si v pátek tempo vakcinace proti covidu-19 pochvaloval. „V České republice je naočkováno téměř 6,5 procenta populace, jsme na tom tedy stejně jako většina okolních zemí,“ uvedl ministr během pátečního tiskového brífinku.

Během března a dubna se má nicméně tempo očkování v Česku značně zrychlit. Už dříve Blatný uvedl, že maximální kapacity z očkovacích míst i ordinací jsou podle jeho informací 140 000 vpichů za den. Nyní se očkuje přibližně 20 tisíc dávek denně.

Reklama

Doporučované