Hlavní obsah

Ocelárenský magnát Chrenek pokukuje po bankovnictví. V hledáčku má ruskou banku

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Chrenek (vpravo) při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Třineckých železárnách, které Chrenkovi patří. Je považovaný za spojence prezidentova poradce Martina Nejedlého.

Reklama

Z české pobočky ruské banky Expobank se stahuje vlivný finančník Igor Kim. Začátkem roku se podle informací Seznam Zpráv začal o dění kolem banky zajímat rodinný fond ocelárenského miliardáře Tomáše Chrenka.

Článek

Patří k nejbohatším tuzemským podnikatelům. Zatím byl Tomáš Chrenek činný především v ocelárenství a zdravotnictví. Portfolio spolumajitele Třineckých železáren a zdravotnických zařízení Agel by se ale mohlo rozšířit o bankovnictví. Jeho plány však brzdí koronavirová epidemie.

Seznam Zprávy zjistily, že Chrenkův rodinný fond Supernius se zajímá o českou pobočku ruské banky Expobank CZ. V tomto finančním domě v minulém roce prováděla Česká národní banka (ČNB) kontrolu a její většinový majitel ruský finančník Igor Kim se stahuje z českého prostředí.

Chrenkův fond zjišťoval dění kolem Expobank CZ podle několika zdrojů Seznam Zpráv z bankovnictví zejména na začátku letošního roku.

Terén kolem ruské banky, která v České republice otevřela v roce 2014, mapoval šéf Chrenkova fondu Supernius Marek Ditz. Případ a jednání nechtěl komentovat. Dodal však, že celkovou investiční situaci ovlivní krize způsobená koronavirem, s čímž ještě na začátku roku nikdo nepočítal. Právě kvůli tomu je podle něho v této věci nyní jeho aktivita nulová.

„Snažím se sbírat tipy na co nejširší paletu investičních příležitostí a hledat jak synergie, tak diverzifikaci. To jest informovat se do nějaké úrovně o všem možném. Mám mimo jiné za úkol přinášet podněty. Pokud jde o situaci, ta je teď dost jiná, než byla,“ řekl Seznam Zprávám Ditz, bývalý člen vedení banky ČSOB.

Mise pro exponovaného manažera

O tom, že by Expobank CZ mohla opustit Českou republiku, se v bankovním prostředí spekuluje od přelomu roku. Nasvědčovaly by tomu personální přesuny, které ve společnosti před několika měsíci proběhly.

Seznam Zprávy v lednu informovaly, že majoritní vlastník Igor Kim skončil v čele dozorčí rady Expobank CZ. Z funkce odešel i druhý nejdůležitější člověk a Kimův souputník – předseda představenstva Expobank CZ a ruský bankéř Ilja Mitelman. Vedení banky k poslednímu prosincovému dni opustil i indický manažer Sridhar Cadambi.

Právě v tomto období se mezi předními tuzemskými bankéři rozšířila zpráva o tom, že Expobank CZ se ocitla v hledáčku investičního fondu třineckého bosse Chrenka.

Novým šéfem malého bankovního domu se stal přední český bankéř Lubomír Lízal. Shánění zájemců o koupi Expobank CZ mělo být podle informací Seznam Zpráv jedním z jeho úkolů. Na dotazy redakce týkajících se obchodních záměrů redakci neodpověděl.

Mimochodem: Lízalovo jméno v čele ruské banky na začátku roku řešilo vedení Ministerstva financí, které dohlíží na chod polostátního energetického obra ČEZ. Lízal totiž zároveň působí v dozorčí radě této společnosti, v níž 70 procent drží stát prostřednictvím rezortu financí.

Lízal působil v letech 2011 až 2017 jako člen bankovní rady ČNB. Právě v té době, konkrétně v roce 2014, posvětila ČNB udělení licence pro Expobank CZ. Z ČNB odešel na začátku roku 2017, v následujícím roce zamířil už do Expobank, kde do konce loňského roku působil v dozorčí radě.

Personální výměna se odehrála v době, kdy Česká národní banka (ČNB) v uplynulém roce prováděla v Expobank kontrolu, o čemž loni informovaly Lidové noviny.

Šetření bylo před několika měsíci ukončeno a stále se čeká na jeho vyhodnocení. Povahu a detaily kontroly nechce Ministerstvo financí ani ČNB komentovat, zástupci Expobank od začátku tvrdí, že šlo ze strany národní banky o standardní prověrku, kterou regulátor běžně činí v každé bance.

Expobank CZ zdůraznila, že s kontrolou ze strany dohledových orgánů výměna manažerů nesouvisí. Manažerskou proměnu vysvětlila snahou o posílení české image této pobočky ruského domu.

Reklama

Doporučované