Hlavní obsah

Oceněni Hradem: Mistr Gott, zavražděný generál Píka a známý sexuolog

Foto: ČTK

Státní vyznamenání dostalo letos 38 osobností, včetně zesnulého zpěváka Karla Gotta. Prezident je kvůli koronavirové epidemii výjimečně nepředával osobně na slavnostním shromáždění ve Vladislavském sále.

Reklama

Přinášíme vizitky všech vyznamenaných, které v den státního svátku 28. října ocenil prezident republiky.

Článek

František Chábera (in memoriam)

generálmajor ve výslužbě

Československý vojenský pilot a válečný stíhač, účastník bojů ve Francii, bitvy o Británii, ofenzívy nad okupovanou Evropou, bojů ve Slovenském národním povstání a bojů o osvobození Československa. Patřil k těm, kteří ve druhé světové válce bojovali za osvobození Československa od počátku války až do vítězného konce. Po roce 1939 ve Velké Británii létal v RAF (312. československá stíhací peruť, později 96. peruť nočních stíhačů). Od roku 1944 sloužil v Sovětském svazu, nejprve jako dobrovolník, později jako velitel 1. letky 1. československé smíšené letecké divize v SSSR. Jeho jméno má ve svém čestném názvu i „tygří“ letka, 221. taktická letka generála Františka Chábery, která aktivně udržuje jeho odkaz a uchovává jeho památku. Oceněn za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Karel Gott (in memoriam)

zpěvák

Český zpěvák a malíř. V letech 1965–2019 se prodalo více než 50 milionů jeho hudebních nosičů, což z něj učinilo nejúspěšnějšího českého interpreta všech dob. Během kariéry vydal stovky sólových alb na domácí scéně i v zahraničí. Získal celkem 42× ocenění Zlatý slavík, stejně jako mnoho dalších hudebních cen. Oceněn za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti umění.

Josef Koukal

hrdina bojů o Británii

Plukovník ve výslužbě byl stíhacím a poté dopravním pilotem. Při jednom z leteckých soubojů havaroval a byl těžce popálen na 72 procentech těla. Léčba trvala téměř rok. Navzdory utrpěným zraněním se rozhodl vrátit k létání a nastoupit znovu do bojů. Oceněn za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Miloslav Masopust

veterán bojů 2. sv. války

Generálmajor ve výslužbě byl přímým účastníkem bojů 1. čs. armádního sboru v SSSR na východní frontě a při osvobozování vlasti. Jako velitel družstva 1. roty samostatného praporu samopalníků se zúčastnil bojů u Dukly, kde byl zraněn. Za hrdinství byl vyznamenán Čs. válečným křížem 1939, v roce 2019 byl prezidentem Milošem Zemanem jmenován do vojenské hodnosti generálmajora. I přes svůj vysoký věk se aktivně zapojuje do veřejné činnosti, účastní se pietních aktů a podílí se na činnosti Československé obce legionářské. Oceněn za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Heliodor Píka (in memoriam)

divizní generál, oběť komunismu

Účastník bojů československých legií v Rusku. Do legií se přihlásil dobrovolně v roce 1916, následně bojoval v roce 1918 i na západní frontě ve Francii. V rámci bojů byl obdivován za svou obětavou lékařskou péči v prvních liniích, kterou poskytoval jako příslušník zdravotní služby u 21. čs. střeleckého pluku. Za 2. světové války sloužil zejména jako atašé a velitel mise Československé armády v Moskvě. Po návratu do vlasti v roce 1945 byl jmenován zástupcem náčelníka hlavního štábu Československé armády a povýšen do hodnosti divizního generála. Po únorovém puči v roce 1948 byl zatčen a nepravdivě obviněn ze špionáže ve prospěch Velké Británie a další vlastizrádné činnosti. Ve vykonstruovaném soudním procesu byl odsouzen k trestu smrti oběšením, který byl vykonán v Plzni 21. června 1949. K plné občanské rehabilitaci generála Píky došlo až po roce 1989. Oceněn za za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Roman Prymula

epidemiolog a politik

Končící ministr zdravotnictví (jmenován v září 2020) se věnuje zejména problematice imunizace a vakcín. V letech 2009 až 2016 byl ředitelem Fakultní nemocnice v Hradci Králové, poté mezi lety 2017 až 2020 působil jako náměstek ministra zdravotnictví, předsedal Ústřednímu krizovému štábu aktivovanému kvůli pandemii onemocnění covid-19. Významnou měrou se zasloužil o zvládnutí první vlny epidemie v České republice. Oceněn za mimořádné zásluhy o stát.

Pavel Rychetský

politik a soudce

Od roku 2003 předseda Ústavního soudu České republiky. Studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1990–1992 byl místopředsedou vlády Československé republiky, v letech 1998–2003 zastával post místopředsedy vlády ČR, v letech 2000–2001 a 2002–2003 byl ministrem spravedlnosti. V letech 1996–2003 byl senátorem za Strakonicko. Je předsedou Jednoty českých právníků a členem vědecké rady PF UK, PF MU v Brně a PF UP v Olomouci. Oceněn je za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Vyznamenání pro Rychetského může působit překvapivě. Vztahy někdejších kolegů z vlády se v minulých letech zhoršily. Loni například Zeman Rychetskému vytkl, že se plete do politiky a zanedbává práci pro Ústavní soud.

Jana Březinová

zdravotní sestra v důchodu

Jana Březinová pracovala celý život ve zdravotnictví. Prodělala rakovinu plic, o jeden plicní lalok přišla, přesto se vrátila mezi sestry do nemocnice v Litomyšli a v současné krizové situaci zapříčiněné pandemií koronaviru stále pomáhá. „Nabídli mi, abych si přibrala nějaké služby navíc, tak jsem na to samozřejmě kývla, protože je ten čas, kdy se má pomáhat. Kdo jiný by měl pomáhat než ženská, která dělá celý život zdravotní sestru. Moje děti o mě mají strach, to je logické. Na mém pracovišti je ale vynikající kolektiv. Vycházejí mi vstříc,“ uvedla. Oceněna za hrdinství.

Petr Lang (in memoriam)

příslušník Vězeňské služby

Při střelbě dne 10. prosince 2019 v čekárně traumatologie nemocnice v Ostravě bylo během útoku vraha nelegálně drženou zbraní smrtelně zasaženo šest lidí, sedmá oběť zemřela na následky zranění. Poranění utrpěli i další lidé. Jednou z obětí této střelby se stal i nadstrážmistr Vězeňské služby z věznice v Heřmanicích Petr Lang. V osudný den doprovázel na ošetření do fakultní nemocnice dceru, kterou hrdinsky zakryl vlastním tělem a zachránil ji za cenu obětování vlastního života. Oceněn za záchranu života.

Vladimír Šupa

instruktor, lektor

Do armády nastoupil v roce 2001 k rotě chemické obrany do Týna nad Vltavou. S touto jednotkou také absolvoval první zahraniční nasazení v rámci operace Enduring Freedom v Kuvajtu jako specialista služby dekontaminace techniky. Plnil také úkoly ve druhém zahraničním nasazení v rámci 11. kontingentu KFOR v Kosovu v letech 2007 a 2008. Osudovým se mu stalo jeho další zahraniční nasazení v Afghánistánu v rámci AČR ISAF PRT LOGAR. V roce 2009 najel s vozidlem na minu a utrpěl částečnou amputaci dolní končetiny. Praporčík chtěl však stále pracovat pro armádu, pracuje jako lektor-instruktor u 41. mechanizovaného praporu v Žatci. Oceněn za hrdinství v boji.

Jiří Běhounek

politik

V letech 2008 až 2020 hejtman Kraje Vysočina, od ledna 2020 pověřený předseda Asociace krajů ČR. Vystudoval na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze, až do svého zvolení hejtmanem v roce 2008 byl lékařem se specializací v oboru ortopedie. Oceněn je za zásluhy o územní samosprávný celek. Běhounek je dlouholetým prezidentovým přítelem a zastáncem hlavy státu v ČSSD, která je vůči Zemanovi názorově rozštěpená. Končící hejtman navštěvoval Zemana už během jeho přechodného politického „důchodu“ na chalupě v Novém Veselí.

Karel Brückner

fotbalový trenér

Před příchodem k české seniorské reprezentaci působil v letech 1998–2001 jako trenér české reprezentace do 21 let, se kterou získal stříbro na mistrovství Evropy v roce 2000. Jako hráč působil především v Sigmě Olomouc, kterou pak jako trenér dovedl až do čtvrtfinále Poháru UEFA, dnešní Evropské ligy UEFA. Karel Brückner postoupil s českým národním týmem na všechny šampionáty, o které hrál kvalifikace. V roce 2004 dovedl reprezentační mužstvo k bronzové medaili na mistrovství Evropy. V červenci 2009 jej oslovil nový předseda Českomoravského fotbalového svazu, dnešní Fotbalové asociace České republiky, Ivan Hašek s nabídkou působení v roli poradce u národního týmu a Karel Brückner tuto nabídku přijal. V lednu 2014 přijal místo konzultanta českého národního týmu. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti sportu.

Tomáš Cihlář

biochemik a virolog

Český biochemik a virolog, viceprezident americké společnosti Gilead Sciences. Jako vědecký pracovník se zde zabýval vývojem antivirotik na bázi nukleotidových analogů, zejména přípravku Viread, který se stal hlavním lékem proti infekci HIV. Vede tým téměř stovky vědců pracujících na výzkumu nových látek pro léčbu mnoha virových onemocnění, podílel se na vývoji přípravku Remdesivir původně určeného k léčbě eboly. Ten se ukázal jako potenciálně účinný k léčbě koronavirové infekce covid-19. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Josef (Jožka) Černý

zpěvák lidových písní

Je jedním z nejznámějších moravských zpěváků lidových písní a je označován za krále lidových písní, prodal více než milion nosičů. Už jako čtyřletý zpíval prezidentu Edvardu Benešovi, který se vracel z exilu a navštívil Hodonín. Během svého života natočil celkem 1200 písní, některé písně se staly legendárními, např. „Když sem šel z Hradišťa“. Má velkou zásluhu na popularizaci lidových písní pro několik generací, české „lidovky“ s hrdostí prezentuje i v zahraničí. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti umění.

Petr Čornej

historik a pedagog

Specializuje se na dějiny pozdního středověku, zvláště husitství, a na historiografii. Vyučuje také dějiny na Karlově univerzitě, především na její Pedagogické fakultě a na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Je zapojen do výzkumného záměru České země uprostřed Evropy v minulosti a dnes na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Stále přednáší na Katedře dějin a didaktiky dějepisu na Pedagogické fakultě téže univerzity, je řádným členem Centra medievistických studií a několika oborových a redakčních rad. K jeho dílu patří i velký podíl autorství a spoluautorství populárně naučných publikací či učebnic dějepisu. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství.

Vladimír Dohnal

hoteliér

Předseda představenstva a zakladatel společnosti TOP HOTELS GROUP a.s., která téměř dvacetkrát uspěla v prestižní soutěži „Českých 100 nejlepších“. Ze zdevastované ubytovny Košík vybudoval jeden z největších kongresových hotelů, který disponuje 800 pokoji a více než 5000 kongresovými místy. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. Dohnalova skupina poskytuje Hradu cateringové služby a letos získala od Správy Pražského hradu do pronájmu restauraci Lví dvůr. Právě v Dohnalově Top Hotelu sídlil Zemanův štáb během finále prezidentské volby v roce 2013 i 2018.

Josef Dvořák

herec

Působil v Kladivadle v Ústí nad Labem, v divadle Semafor, od roku 1990 je ředitelem a protagonistou Divadelní společnosti Josefa Dvořáka. Hrál s Jitkou Molavcovou a Jiřím Suchým, Pavlem Zedníčkem a Štěpánkou Haničincovou, ze stovek televizních rolí jmenujme ty v seriálech Nemocnice na kraji města, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Byli jednou dva písaři, Arabela, Návštěvníci, Hospoda. Jeho filmografie zahrnuje např. Jáchyme, hoď ho do stroje (1974), Lvi salónů (1978), Hřbitov pro cizince (1991), Černí baroni (1992). Propůjčil také svůj hlas několika večerníčkům, jako je např. Maxipes Fík nebo Bob a Bobek. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti umění.

Eva Erbenová

izraelská spisovatelka

Narodila se v Děčíně. Její matka byla Marta Löwidtová a otec byl inženýr Jindřich Löwidt. Roku 1941 byla deportována s rodinou do Terezína. V roce 1944 byla deportována s maminkou do koncentračního tábora v Osvětimi. V dubnu 1945 se jí podařilo utéci z pochodu smrti. Po válce opět narůstal antisemitismus a Eva Erbenová se rozhodla emigrovat. V srpnu 1948 odjela s manželem Petrem do Paříže, dnes žije se svou rodinou v Izraeli (Aškelon). I v emigraci zůstala a vždy byla českou vlastenkou, stejně jako její manžel. Vychovali spolu tři děti, dočkali se vnoučat i pravnoučat. Je dodnes velmi aktivní v české komunitě v Izraeli a podílí se na šíření povědomí o Československu a budování česko-izraelských vztahů. O svém nelehkém osudu napsala několik knih a promluvila na nespočtu přednášek. Oceněna za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Jaroslav Falta

motokrosový závodník

Na mezinárodní scéně debutoval v sedmnácti letech, poté narukoval na vojnu do Dukly, která měla jediná podmínky pro závodnický růst a kde vedli talentovaného jezdce trenéři Helikar a později Hřebeček. Byl zvolen českým motokrosařem století, startoval deset sezon ve dvanáctidílném seriálu mistrovství světa v kubatuře do 250 ccm. Osmkrát byl v šampionátu mezi desítkou nejlepších a jeho největším úspěchem bylo druhé místo v roce 1974, kdy se ale jasně rýsovalo místo první. Z politických a ekonomických důvodů však jury rozhodla o jeho penalizaci ve prospěch sovětského závodníka Mojsejeva na KTM. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti sportu.

Václav Fanta

nevidomý umělecký fotograf

Ve 20 letech se na vojně dozvěděl o svém onemocnění očí - retinopatii, což je nezastavitelný degenerativní proces onemocnění sítnice. I přes postupně se zhoršující zrak si za svou profesi i celoživotní zálibu vybral fotografování. Vystudoval FAMU, obor umělecká fotografie, živil se profesionálním fotografováním např. pro Mikrobiologický ústav Akademie věd nebo pro Mladou frontu. Díky své profesi se setkával s významnými osobnostmi, například s Janem Werichem nebo s Miroslavem Horníčkem, v roce 1963 byl přizván k fotografování sovětského kosmonauta Jurije Gagarina při loučení s prezidentem Antonínem Novotným v Praze. V závěru své bohaté kariéry působil jako hlavní obrazový redaktor a editor tiskové agentury Orbis zaměřené na propagaci Československa v zahraničí. Zrak se mu postupně zhoršoval, po šedesátce již o něj přišel úplně. Učil se však se svou nemocí žít – naučil se psát deseti prsty na klávesnici, číst i psát Braillovo písmo a pohybovat se za pomoci slepecké hole. Zapojil se do pomoci zrakově postiženým, vymýšlel pro nevidomé poznávací zájezdy, je spoluzakladatelem pěveckého souboru zrakově postižených Vocal klub. Je také autorem originální hry QARDO – pexeso. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti umění.

Karel Fiala (in memoriam)

herec a zpěvák

Původně se vyučil kominíkem, jeho zájem o zpěv jej pak ale přivedl na Státní konzervatoř do Prahy, kterou absolvoval v roce 1952. Poté dva roky působil v Národním divadle a od roku 1956 byl několik desetiletí jako tenor sólistou Hudebního divadla v Karlíně. Od poloviny padesátých let se začínal uplatňovat také ve filmu, byť v malých rolích. Hlavní roli Dalibora dostal ve filmovém přepisu opery Dalibor (1956), zaznamenat jej můžeme také v dodnes známé pohádce Dařbuján a Pandrhola (1959). Jeho nejznámější filmovou rolí je však bezesporu komedie Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Oceněn za zásluhy o stát v oblasti umění.

František Hezoučký

ředitel jaderné elektrárny

Vědecko-výzkumný pracovník Katedry energetických strojů a zařízení FS ZČU v Plzni. Je absolventem Katedry tepelně energetických zařízení FSI ČVUT a oboru Jaderná technika při SVŠT a ČVUT. Po studiu pracoval v mnoha technických funkcích na jaderných elektrárnách A1 v Jaslovských Bohunicích, byl hlavním inženýrem spouštění všech čtyř bloků jaderné elektrárny v Dukovanech. V letech 1993–1999 působil ve společnostech Westinghouse a Colenco. V roce 1999 jako ředitel divize výstavby jaderné elektrárny v Temelíně spustil oba nové bloky. Hezoučký je zastáncem spolupráce s ruským Rosatomem na plánovaném rozšiřování jaderné elektrárny v Dukovanech. Pro ruskou technologii se přimlouval před dvěma roky, kdy krátce působil jako poradce na Ministerstvu průmyslu. Oceněn je za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

Jiří Jelínek

profesor trestního práva

Je vedoucím Katedry trestního práva na Právnické fakultě UK. Autor první české monografie o trestní odpovědnosti právnických osob (Linde, 2007) a mimo jiné dlouhé řady vysokoškolských učebnic trestního práva. Vedoucí autorského kolektivu pro vytvoření Compliance programu rektorátu Univerzity Karlovy (2015). V roce 2019 byl v prestižní soutěži „Právník roku 2018“ oceněn jako autor nejhodnotnějšího článku v časopisu Bulletin advokacie. Od 1. 6. 2019 je členem Legislativní rady vlády České republiky. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství.

Jaroslav Matýs

psychiatr

Má majoritní podíl na záchraně samostatné atestace dětské psychiatrie, je jedním z autorů reformy dětské a dorostové psychiatrie, je soudním znalcem a lektorem v psychoterapii. Je dlouholetým odborným konzultantem Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva práce a sociálních věcí. Ministry zdravotnictví byl jmenován do atestačních komisí, akreditační komise MZ oboru dětské a dorostové psychiatrie. Do října 2019 byl dlouholetým předsedou Asociace dětské a dorostové psychiatrie ČR a byl také předsedou Výboru sekce dětské a dorostové psychiatrie PS ČLS JEP. Od roku 2019 je čestným členem Asociace klinických logopedů. V jeho dlouhodobé péči měl nebo má více než 3500 pacientů, z toho je více než 550 pacientů ve věku od 3 do 18 let s diagnózou autismu. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti výchovy.

Daniel Miklós

náměstek ředitele HZS

V roce 2003 nastoupil na generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a začal pracovat v sekci prevence a civilní nouzové připravenosti. Se získáváním pracovních zkušeností postupně zastával funkce v managementu této sekce. Nejprve od roku 2007 vykonával funkci vedoucího oddělení krizového řízení, v letech 2016 až 2017 zastával funkci ředitele odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení. Od dubna 2017 je plukovník Miklós náměstkem generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a nouzovou připravenost. Během koronavirové krize na jaře 2020 byl klíčovým členem řízení resortu Ministerstva vnitra, aktivně se účastnil jednání Krizového štábu ministra vnitra a velkou měrou se zasloužil o zvládnutí první vlny pandemie. Oceněn za zásluhy o stát.

Václav Nedomanský

hokejista

Bývalý československý hokejový útočník a trenér, reprezentant Československa. Do velkého hokeje vstoupil v 18 letech, kdy přestoupil do Slovanu Bratislava. Vyznačoval se kvalitní střelbou, čtyřikrát se stal nejlepším střelcem ligy a třikrát nejproduktivnějším hráčem. Když dokončil vysokou školu, byl povolán na základní vojenskou službu, proto si vyžádal odklad. Vzhledem k věku (30 let) si požádal o propuštění na zahraniční angažmá. V té době se o něho zajímaly dva kluby ze Severní Ameriky, v tehdejším Československu však byly odmítnuty. Situaci vyřešil emigrací přes Švýcarsko. Podepsal smlouvu s týmem Toronto Toros z World Hockey Association (WHA), tehdejší konkurence National Hockey League (NHL). Po třech letech přešel do NHL, kde strávil ještě šest sezon. Je členem Síně slávy IIHF (1997), Síně slávy českého hokeje (2002) a Hokejové síně slávy (2019). Oceněn za zásluhy o stát v oblasti sportu.

Petr Nováček

novinář a historik

Vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Počátkem 90. let 20. století pracoval v deníku Mladá fronta DNES. Rozhovory s hosty vedl ve dvojici s kolegou Jiřím Leschtinou. Pracuje jako vnitropolitický komentátor veřejnoprávního Českého rozhlasu. Jeho politické komentáře a analýzy vysílají především stanice Radiožurnál a Plus. Komentáře pravidelně publikuje také v Týdeníku Rozhlas. V roce 2000 obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky, v roce 2015 se stal laureátem novinářské ceny Opus Vitae, udělované Nadací Český literární fond, za celoživotní tvorbu. Oceněn za zásluhy o stát.

Jiří Ošecký (in memoriam)

dlouholetý starosta obce Vintířov

V obci nedaleko Chodova v Karlovarském kraji prožil s rodinou celý život. Ve 43 letech se stal starostou obce, od té doby tuto funkci nepřetržitě zastával 28 let. Stal se Osobností roku Karlovarského kraje (2017) a za jeho starostování obec také zvítězila v soutěži Vesnice roku. Oceněn za zásluhy o územní samosprávný celek. Do Vintířova Miloš Zeman rád jako prezident jezdil. Loni v březnu tam například při diskusi s občany prohlásil, že Turecko je faktickým spojencem teroristické organizace Islámský stát.

Jan Rýdl

majitel TOS Varnsdorf a.s.

Za transformace ekonomiky v devadesátých letech se, jak sám říká, „ujal výrobce obráběcích strojů TOS Varnsdorf“. Firmu s více než stoletou historií, v níž pracoval od roku 1978, spolu s kolegy manažersky privatizoval a vyvedl z krize. Dnes TOS VARNSDORF zaměstnává bezmála 500 lidí v pohraničním Varnsdorfu a dalších 250 v pobočkách v Rumburku a v Olomouci. Má tři výrobní závody v zahraničí a obchodní síť v desítkách zemí. V roce 2018 dosáhl TOS obratu 1,7 miliardy korun. V roce 2018 obdržel ocenění Manažer čtvrtstoletí za dlouhodobý přínos českému strojírenství. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. Firma ze Šluknovského výběžku hojně vyváží do Ruska nebo do Číny, Zeman ji v minulosti chválil jako českou rodinnou firmu.

Eduard Stehlík

vojenský historik, ředitel Památníku Lidice

Bývalý voják, plukovník generálního štábu v záloze. Zaměřuje se na československé vojenské dějiny, zejména období 1914–1956. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor ruština-dějiny. V letech 1989–2012 byl zaměstnancem Vojenského historického ústavu Praha. V roce 1992 se stal vojákem z povolání. Již od zahájení příprav na vznik Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v srpnu 2008 byl členem jeho vědecké rady, později se stal také předsedou rady. Je autorem nebo spoluautorem dvou desítek monografií, mnoha desítek článků, odborných studií a výstav. V březnu 2014 byl jmenován ředitelem Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany, který vedl do konce roku 2019. Tehdy také ukončil svůj pracovní poměr v armádě a odešel do zálohy. V červenci 2019 byl opět zvolen členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. V únoru 2020 se stal ředitelem Památníku Lidice. Oceněn za zásluhy o stát.

Josef (Jožka) Šmukař

zpěvák lidových písní

Během dlouholeté kariéry spolupracoval především s cimbálovými a dechovými orchestry. Na různých akcích však se svou „malou kapelou“ hraje široký repertoár od popu, swingu a evergreenů až po dechovku. Z cimbálových muzik spolupracoval například s muzikou BROLN Jindřicha Hovorky nebo cimbálovou muzikou Petra Olivy. V současné době spolupracuje s řadou cimbálových muzik. Mnozí ho znají z působení v dechové kapele Moravanka Jana Slabáka, později působil v brněnské Moravěnce a s dechovou hudbou Pražští muzikanti Milana Bašty natočili cyklus Vyhrávala kapela a Česká muzika na Žofíně. Je propagátorem národní kultury, jihomoravského folkloru, především pak z oblasti rodného Hanáckého Slovácka. Vystupuje také pro nejrůznější pečovatelské ústavy a organizace, při charitativních akcích, pravidelně také spolupracuje s Kongregací Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti umění.

Petr Šnajdárek

architekt projektu Chytrá karanténa

Je armádním specialistou a špičkovým odborníkem na elektronický boj. Od roku 2006 se věnuje zejména akvizičním, výzkumným a vývojovým projektům a řeší rozvoj v oblasti systémů velení a řízení, použití a implementace nových technologií, softwarových nástrojů. Zúčastnil se dvou zahraničních operací v Afghánistánu (2009 a 2011). V roce 2015 zaváděl v Afghánistánu první českou jednotku bezpilotních systémů (dronů). V rámci nasazení do zahraničních operací zaváděl nové technologie k podpoře operační činnosti jednotek a jejich ochraně. Je systémovým architektem projektu tzv. Chytré karantény, včetně iniciace zavedení elektronické žádanky na vyšetření. Měl významný podíl na vzniku nástroje umožňujícího v reálném čase vyhodnocovat situaci a přijímat odpovídající opatření pro zabránění šíření onemocnění covid-19 a zvládnutí krizové situace vyvolané touto nemocí. Plukovník Šnajdárek byl oceněn za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů.

Pavel Trávníček

herec

Po studiích na brněnské JAMU začínal v Divadle bratří Mrštíků v Brně. Spolupracoval s Činoherním klubem v Praze. Získal angažmá v Divadle E. F. Buriana. Od roku 1982 je členem Městských divadel pražských. Do diváckého podvědomí se zapsal především díky rolím princů ve známých českých pohádkách, jako jsou Tři oříšky pro Popelku, Klaním se, měsíci, O štěstí a kráse nebo Třetí princ. Trávníček, který veřejně podpořil Zemana už před první prezidentskou volbou v roce 2013, se kromě herectví věnoval i zpěvu. Patří také k nejvyhledávanějším hercům českého dabingu (propůjčil svůj hlasový projev Alainu Delonovi, Johnu Travoltovi, Melu Gibsonovi, Alanu Aldovi atd.). Od roku 1993 působí ve vlastní umělecké agentuře Marcus a v Divadle Skelet. Oceněn je za zásluhy o stát v oblasti umění.

Tan Trinh

předseda vietnamského spolku

Dlouholetý předseda Vietnamského spolku Moravskoslezského kraje a Ostravy, který se zásadně zasloužil o prohloubení nejen česko-vietnamských vztahů v Moravskoslezském kraji, ale také o rozvoj vztahů ČR a Vietnamu. V době pandemie covid-19 přišel s iniciativou šití roušek v rámci komunity Vietnamců žijících v České republice, díky které byly předány potřebným bezplatně desetitisíce roušek a chirurgických rukavic, stejně jako významných finančních darů této komunity, mj. nemocnicím, domovům důchodců a domovům s pečovatelskou službou. Organizoval dovoz zdravotnického materiálu z Vietnamu do České republiky v průběhu epidemie covid-19 a dále zajištění věnování značného množství zdravotnického materiálu (zejména roušek) Fakultní nemocnici Ostrava. Oceněn za zásluhy o stát.

Radim Uzel

sexuolog a gynekolog

Popularizátor sexuologie. Čestný předseda a člen vědecké rady Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu. Je také členem výboru Sexuologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně, členem zahraničních odborných společností European Association of Contraception (EAC) a International Society of Abortion Doctors (ISAD). Publikoval mnoho populárních článků v tisku, je autorem publicistických relací v rozhlase a v televizi. Každoročně se zúčastňuje desítek přednášek a besed v oblasti sexuální výchovy. Oceněn za zásluhy o stát.

Alena Štěpánková Veselá

varhanice a pedagožka

Od roku 1952 působila téměř padesát let na brněnské JAMU (zde byla v letech 1986–1990 vedoucí Katedry klávesových nástrojů a v letech 1990–1997 rektorkou). Rektorský úřad zastávala celkem sedm let (jako jediná žena mezi svými kolegy). Pomohla oživit činnost brněnského Spolku přátel hudby při Filharmonii Brno. Účinkovala téměř ve všech zemích Evropy, hrála v nejvýznamnějších světových varhanních centrech, samostatné sólové recitály měla např. i v nejprestižnějším evropském sále – Royal Festival Hall v Londýně či v King’s College v Cambridgi. Spojené státy americké projela od Minneapolis po Los Angeles, koncentrovala v kanadském Montréalu i za polárním kruhem v Norsku. Účinkovala na mnoha významných světových festivalech. Je předsedkyní Spolku pro výstavbu koncertní síně v Brně a podílí se na organizaci Mezinárodního hudebního festivalu Brno. Významně se zasloužila o dokončení rekonstrukce Besedního domu v Brně. Oceněna za zásluhy o stát v oblasti umění a výchovy.

Martin Vondrášek

náměstek policejního prezidenta

Policista v hodnosti brigádního generála Martin Vondrášek má za sebou bezmála 28letou policejní kariéru. Do roku 2008 vykonával službu ve východních Čechách na Okresním ředitelství policie v Náchodě a na Oblastním ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie v Hradci Králové. Na podzim 2008 byl ustanoven do funkce náměstka ředitele Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, které následně v letech 2011–2014 sám řídil. Od dubna 2014 vykonává funkci 1. náměstka policejního prezidenta. Během koronavirové krize na jaře 2020 byl klíčovým členem řízení resortu Ministerstva vnitra, aktivně se účastnil jednání Krizového štábu ministra vnitra a velkou měrou se zasloužil o zvládnutí první vlny pandemie. Oceněn za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů.

Peter Weiss

diplomat a politik

V roce 1990 byl jedním z hlavních iniciátorů transformace KSS na sociálnědemokraticky orientovanou Stranu demokratickej ľavice (SDĽ) a až do roku 1996 byl jejím předsedou. V letech 1990–2002 byl poslancem Slovenské národní rady, po roce 1992 přejmenované na Národní radu Slovenské republiky, přičemž v letech 1992–1994 byl jejím místopředsedou. Po odchodu z aktivní politiky byl činný jako vysokoškolský učitel a publikoval v různých médiích. Peter Weiss v letech 2009 až 2013 působil jako slovenský velvyslanec v Maďarsku, od roku 2013 do roku 2020 byl velvyslancem Slovenské republiky v České republice. Oceněn za zásluhy o stát.

Reklama

Související témata:

Doporučované