Hlavní obsah

Oceněnou kaplí to nekončí, Březová u Sokolova chystá i další projekty

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Město Březová na Sokolovsku připravuje další řadu investičních akcí, které by měly zlepšit vzhled města a jeho přidružených obcí.

Článek

Letos dostala Březová za stavbu víceúčelové kaple u hřbitova prestižní ocenění Komunální projekt roku. Podle starosty Březové Miroslava Boudy (nez.) tím ale nejsou nápady vyčerpané a na stole má řadu dalších projektů, řekl ČTK.

Pro multifunkční kapli, která kromě titulu Komunální projekt roku získala i ocenění v soutěži Stavby Karlovarského kraje, našel Bouda inspiraci v architektuře severní Anglie a Irska. Na první pohled strohý objekt obložený kameny v sobě ukrývá řadu vychytávek, které umí během krátké chvíle proměnit prostory ze smuteční síně například na výstavní prostory nebo koncertní sál. Věžičku kaple doplnil i zvon.

„To byla třešnička na dortu. Odléval se v Brodku u Přerova. Zvoní zatím třikrát denně. A také při pohřbech. Když ke konci pohřbu začne zvonit zvon, tak to atmosféru strašně umocní,“ řekl Bouda. Starosta, který vede město nad Sokolovem už bezmála 30 let, se snaží osobně chodit na všechny pohřby místních obyvatel.

V plánu ale má i řadu nápadů, které jsou zatím ve fázi studií. Například náměstí Březové by se mohlo, pokud se projekt podaří dotáhnout do konce, výrazně změnit. „Bude tam malá zvonička nebo sloup s okénky, kde budou jednotlivé integrované obce. Bude to takový památník každé z těch obcí. Chci tam mít i nějaký vodní režim. Prostě místo, kde by se lidé potkávali a mohli posedět. Puberťáci by tam mohli blbnout s těmi svými prkýnky, rodiče s dětmi by si tam mohli hrát,“ popsal své vize starosta Březové.

Změnit by se mohla i náves na Rudolci, jedné z obcí, která pod Březovou spadá. Zatím tam město postavilo netradiční kapličku, kterou by měly doplnit i terénní úpravy, díky nimž by vznikla komunitní náves i s malým přírodním amfiteátrem.

Velké plány má starosta Březové i s bývalým zámkem v Kostelní Bříze, který město koupilo zhruba za pět milionů korun. „Možná to může vypadat jako danajský dar. Ale mohlo by tam být nějaké neformální ubytování, spíše turistické. Aby třeba rodina měla důvod tam zajet, ubytovat se a třeba vyrazit na kole po zaniklých obcích v okolí. Jezdí sem mraky Němců, kteří sem jezdí vzpomínat na svou bývalou vlast. Mohla by tam být taková expozice zaniklých obcí. Mohly by sem jezdit i školy v přírodě,“ uvedl Bouda.

Březová s necelými 3000 obyvatel patří mezi jednu z mála obcí na Sokolovsku, kde se počet obyvatel nejen že nesnižuje, ale naopak narůstá. Stěhují se sem mladí, město připravuje další pozemky pro rodinnou výstavbu, vznikly i bytové domy. Pověst klidného městečka pak přispívá i k tomu, že i řada rodičů ze Sokolova vozí své děti do školy do Březové.

Reklama

Doporučované