Hlavní obsah

Ochrana dat, bioetika a světový pořádek. Merkelová promluvila o problémech současnosti

Angela Merkelová promluvila na Světovém ekonomickém fóru.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Německá kancléřka na Světovém ekonomickém fóru ve Švýcarsku vyzvala ke globálním kompromisům v umělé inteligenci či bioetice. Podle Angely Merkelové je nutné reformovat mezinárodní instituce, jako je Mezinárodní měnový fond či Světová banka.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu vyzdvihla způsob, jak regulovat a chránit data jako jednu z velkých výzev pro svět.

Vyzvala také ke globálním kompromisům v oblastech umělé inteligence a bioetiky. V projevu zdůraznila, že je potřeba reformovat světové instituce tak, aby odrážely realitu současného světa.

Kancléřka zmínila důležitý význam mezinárodních institucí, jako je Světová banka či Mezinárodní měnový fond pro světový pořádek. Musí však být podle ní reformovány. Při poslední bankovní krizi totiž ztratily mnoho důvěry, kterou je třeba získat zpět. Podle Merkelové bylo také poznat, že se mezinárodní organizace dají reformovat jen velmi obtížně.

Regulační opatření zavedená po finanční krizi a lepší kontrola bank údajně byly pokrokem. Velmi ale podle Merkelové utrpěla víra ve stabilní mezinárodní finanční sektor.

Merkelová vyzvala politiky a zástupce ekonomické sféry k tomu, aby učinili vše pro to, aby se neopakovala poslední bankovní krize před více než deseti lety. Měnová politika velkých centrálních bank podle ní ukazuje, že „ještě nemáme vyhráno“.

Reklama

Doporučované