Hlavní obsah

Ochrana před koronavirem: Respirátory jsou vyprodané, roušky většinou také

Foto: Profimedia.cz

V lékárnách roušku téměř neseženete.

Reklama

Lékárny nemají účinné respirátory na ochranu před kapénkovou infekcí. Nejsou dostupné ani chirurgické roušky, o něž je zájem, přestože ochranu před virem nezaručují.

Článek

Respirátory typu FFP3, které účinně chrání před kapénkovou infekcí, jsou v České republice beznadějně vyprodané. Jde o poměrně neobvyklé zboží, které většina obchodů a lékáren běžně neprodává.

„Respirátory běžně neprodáváme,“ uvedl Michal Petrov, mluvčí sítě lékáren Dr. Max. „Teď ale uvažujeme o tom, že bychom je naskladnili, protože je po nich velká poptávka. Už jsme oslovili výrobce,“ dodal.

Lékárny Dr. Max prodávají chirurgické roušky, které slouží hlavně k ochraně pacientů při operacích. Mohou pomoci před šířením nákazy, pokud je nosí už nakažení lidé. Jenže i tyto roušky jsou v této chvíli v Česku často nedostupné.

„S malými přestávkami tento sortiment máme. Situace se ale velmi liší na jednotlivých prodejních místech, velký zájem je mezi cizinci. Naskladnění je vždy otázkou hodin nebo dní. Samozřejmě ale velmi záleží na zájmu, který teď nemůžeme dopředu odhadnout,“ popsal Petrov.

Vyprodáno má i druhý ze dvou největších lékárenských řetězců. „Teď aktuálně je všechno vyprodané. Roušky budou možná za týden,“ uvedla Alžběta Piškulová, mluvčí sítě lékáren Benu.

Roušky vyprodala i společnost Medipos P&P, která provozuje internetový obchod Pomůcky pro zdraví. Na skladě měla posledních pár kusů, které po jedné krabičce prodávala lékařům do ordinací.

+2

„Před touto panikou jsme prodávali i respirátory, přestože to není příliš běžné zboží. V tuto chvíli ale nemáme žádné informace, kdy je budeme mít znovu v nabídce. Nám je nikdo neprodá,“ uvedli zástupci firmy.

Respirátory s označením FFP3 zaručují nejméně 99% ochranu před aerosoly, pro FFP2 je to více než 95 % a pro FFP1 více než 80 %. Pro účinnou ochranu před kapénkovou infekcí jsou ale potřeba ještě další ochranné pomůcky, například brýle.

Zájem o respirátory a roušky zaznamenaly obchody v souvislosti se šířením koronaviru v zahraničí. V Česku bylo dosud na koronavirus testováno 86 lidí, všechny vzorky byly negativní.

Nemocnice jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na pacienty s vysoce nakažlivou chorobou připraveny. Vojtěch požádal Správu státních hmotných rezerv (SSHR), aby v souvislosti s koronavirem nakoupila desetitisíce kusů roušek za desítky milionů korun. Správa nyní čeká na specifikaci, poté co nejrychleji vypíše veřejnou zakázku, řekl ČTK předseda SSHR Pavel Švagr.

Kvůli koronaviru se v úterý večer sešla Bezpečnostní rada státu. Výsledkem bylo mimo jiné doporučení, aby lidé nejezdili do italských regionů Lombardie a Benátsko, případně zvážili cesty do zahraničí obecně.

Reklama

Související témata:

Doporučované