Hlavní obsah

Ochrana slabších, nebo morální hazard? Spor o alimenty, které by hradil stát

Měl by stát platit za nezodpovědné rodiče alimenty? Téma dnešního Duelu.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokraté oprašují návrh na zálohované výživné. Myšlenku, aby za neplatící rodiče platil alimenty stát, chtěli neúspěšně prosadit už v minulém volebním období. I teď argumentují tím, že umí výživné vymoci lépe než jednotlivci. Jde o morální hazard, který povede k nárůstu nezodpovědného chování, kritizuje předlohu pravice. A dodává, že chce jít raději cestou úpravy sociálního systému.

Článek

Je tedy zálohované výživné účinná páka na neplatící rodiče? Téma dnešního Duelu na Seznamu. Diskutují poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková, která je jednou z předkladatelek návrhu, a Veronika Vrecionová z ODS, která je členkou sněmovního sociálního výboru.

Návrh ČSSD předpokládá, že o dávku by mohl požádat rodič, kterému bývalý partner soudně nařízené alimenty neplatí vůbec, nebo je hradí jen zčásti. Stát by potom dlužnou částku vymáhal do svého rozpočtu. „Jde nám o děti a vymahatelnost práva. Úroveň společnosti se pozná podle toho, jak se stará o své nejslabší. Dluh vůči dítěti se pak stane dluhem vůči státu. Ten je určitě silnější než rodič samoživitel,” hájí návrh místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Alena Gajdůšková z ČSSD.

ODS chce problém neplatících rodičů řešit jinak, zálohované výživné podle strany situaci nepomůže. „V případě, že jeden z rodičů neplatí výživné na své dítě, dostává tak svého potomka do velice svízelné situace. Jsme připraveni na diskuzi o úpravě sociálního systému, který může pomoci takovou situaci řešit. Pojďme řešit zrychlení soudního řízení. Zálohované výživné, kdy povinnost rodiče má suplovat stát, považuji za morální hazard, který povede k nárůstu nezodpovědného chování,” říká Veronika Vrecionová, jež hájí barvy občanských demokratů ve sněmovním sociálním výboru.

Reklama

Doporučované