Hlavní obsah

Ochránci přírody budou opět zjišťovat počet šelem v Beskydech

Foto: František Jaskula/AOPK ČR

Snímek z odchytu medvěda v CHKO Beskydy.

Reklama

Už posedmatřicáté budou v pohoří hledat stopy rysů, vlků a medvědů, oznámila Agentura ochrany přírody a krajiny. Výsledky mapování, které začne pozítří, budou využity při ochraně šelem.

Článek

První mapování výskytu velkých šelem v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy se uskutečnilo v roce 1984. Podle posledních odhadů ochránců přírody se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje kolem deseti rysů. Převážně na slovenské straně Javorníků se zdržuje větší vlčí smečka, zatímco na území Beskyd se pohybují spíše jednotliví vlci. Do Slezských Beskyd přecházejí vlci z Polska. O medvědici Emě, která se přesunula z Beskyd na Slovensko, nemají ochránci zprávy.

„Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území pohybuje. Sledujeme také, které lokality šelmám aktuálně vyhovují a jaké migrační trasy využívají při svém pohybu krajinou,“ uvedla koordinátorka akce Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy.

Stopaři se v terénu pohybují pěšky, na běžkách nebo sněžnicích. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Při akci se kromě velkých šelem zaznamenává i výskyt ostatních druhů zvířat. Výsledky mapování budou k dispozici asi za měsíc. Spolu s pracovníky správy chráněné krajinné oblasti se do terénu tradičně vydávají i zástupci Hnutí Duha, kteří již několik let dobrovolníky školí. Ve stejnou dobu jako v CHKO Beskydy se budou šelmy monitorovat i na území slovenské CHKO Kysuce. Podruhé se přidá také CHKO Bílé Karpaty.

Zatímco vlka a rysa mohou lidé v tuzemsku spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen v lesích Beskyd, kam přichází ze sousedního Slovenska. Kvůli častějšímu vyrušování lidmi se medvědi zdržují v odlehlejších místech. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v České republice chráněni. Kvůli jejich výskytu je CHKO Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem.

Reklama

Doporučované