Hlavní obsah

Ochránci přírody našli na dálnici u Brna mrtvého rysa

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na dálnici u Brna v uplynulých dnech pravděpodobně zahynul mladý samec rysa. Ochránci přírody tam mrtvou šelmu našli v pondělí a následně ji předali k dalšímu šetření Veterinární a farmaceutické fakultě v Brně.

Článek

V tomto roce je to již třetí zdokumentované usmrcení rysího samce. Prvního, ryse Oldu, zabili pytláci, druhou šelmu srazilo auto. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo Hnutí Duha.

Mrtvé zvíře identifikovali pracovníci hnutí jako jedince z moravsko-slovenského pomezí, kde je dlouhodobý fotomonitoring velkých šelem. „Díky unikátní skvrnitosti rysí srsti se podařilo samce rozpoznat na několika snímcích. Mladého rysa fotopasti poprvé zaznamenaly 25. srpna letošního roku v Bílých Karpatech nad obcí Nedašov. Poté jej dvakrát zachytila také fotopast v hřebenových lokalitách Vsetínských Beskyd,“ uvedl ve zprávě člen hnutí a zoolog Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa.

Potvrdí-li se, že zvíře zemřelo v důsledku srážky, tvořila by celková ušlá vzdálenost jedince podle zdokumentovaných záchytů minimálně 130 kilometrů vzdušnou čarou. „Takový rozptyl není ojedinělým případem. Mladí jedinci, kteří se osamostatní, jsou schopni urazit při hledání nového teritoria velké vzdálenosti. Ukázkou úspěšného přesunu přes Moravskou bránu byl rys Kryštof, který dva roky pobýval na území Moravského krasu. Vzdušnou čarou činila vzdálenost mezi místem narození rysa Kryštofa a jeho novým teritoriem přibližně 122 kilometrů,“ dodal Duľa.

Dlouhodobá existence rysa ve střední Evropě je podle vědců závislá na schopnosti přesunu mladých jedinců mezi stávajícími izolovanými populacemi, které jsou například na Šumavě. Často se však stane, že zvíře skončí pod koly aut nebo zmizí beze stopy.

Reklama

Související témata:

Doporučované