Hlavní obsah

Ochránci přírody: Vyhněte se skalám v Českém ráji a nedotýkejte se mláďat

Foto: Seznam Zprávy

„Mládě ponechte v klidu, protože je pravděpodobně poblíž jeho rodič, který se o něj dokáže postarat lépe než jakýkoliv člověk,“ radí odborníci.

Reklama

V Krkonoších, Jizerských horách i Českém ráji začala zvěř s nástupem jara vyvádět mladé. Ochránci přírody proto žádají turisty, aby se vyhnuli oblíbeným skalním útvarům a nedotýkali se opuštěných mláďat.

Článek

Liberecký kraj vydal před víkendem jasný apel. Žádá turisty a lezce, aby nerušili ptáky, kteří nyní ve svých hnízdištích přivádějí na svět mladé. „Zkuste se, prosím, při svých lezeckých výpravách těmto místům vyhnout až do konce června,“ žádá kraj.

Konkrétně jde o tyto lokality: Příhrazská údolíčka, skalní masiv Sokolka, Hruboskalské skalní město, boční údolí Prachovských skal, Drábovna na Kozákově, okolí Trosek a Suché skály v Českém ráji, Havran u Jítravy, Vraní skály v Lužických horách a Zahradní stráň v masivu Ořešníku v Jizerských horách. Další hnízdění ptáků byla zjištěna na Vajoletkách – Krkavčí skály u Křižan – a Obrvégrech – Horní skály na Hrádecku.

S podobnou žádostí přišli i správci Krkonošského národního parku. Radí, jak postupovat, pokud v přírodě člověk natrefí na mládě. Konstatují, že je třeba ponechat jej v klidu, protože je pravděpodobně někde poblíž jeho rodič, který se o něj dokáže postarat lépe než jakýkoliv člověk.

„Nejčastěji lidé narazí na mladé zajíčky, srnčata nebo z hnízda vypadlá ptáčata,“ konstatuje mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

V první řadě je podle něj důležité zachovat si od dané situace odstup. „A to jak fyzický, tak emocionální. Uvědomme si, že volně žijící zvířata jsou divocí tvorové, pro které představuje jakýkoliv zásah člověka neúměrnou stresovou zátěž. Pokud porušíte náležitý fyzický odstup a zvíře se pokusíte například přenést na vhodnější místo, již tímto kontaktem výrazně snížíte jeho šanci na přežití. Pouze v případě ptačích mláďat, žebrajících o potravu na zemi, je můžete vysadit na nejbližší větev a tím ochránit před kočkou či psem,“ radí Drahný.

Foto: Liberecký kraj

Varování před útvarem Havran u Jítravy.

Pomoc podle něj naopak potřebují zraněná zvířata. A rovněž mláďata, která jsou evidentně daleko od své rodné nory či hnízda a jdou za člověkem.

V takových případech pomůže Záchranná stanice ve Vrchlabí.

Reklama

Doporučované