Hlavní obsah

Ochránci přírody vysadili v Poodří 260 hrušní, dubů a topolů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ochránci přírody vysadili na podzim v Poodří 260 stromů - hrušní, dubů a topolů. Cílem je udržet pestrou krajinu a pomoci vytvořit nové biotopy pro stovky chráněných druhů živočichů, včetně vzácného brouka páchníka hnědého.

Článek

Nová stromořadí a skupinky stromů rostou v Bravanticích na Novojičínsku a ve Staré Vsi nad Ondřejnicí na Ostravsku. ČTK to dnes sdělil Jiří Kaňa, mluvčí spolku Arnika, který stromy vysazuje ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Studénka.

„Mladé sazenice hrušní a dubů rostou od října a listopadu podél cest i zemědělské půdy v Bravanticích, zatímco nad meandrem říčky Ondřejnice ve Staré Vsi nad Ondřejnicí rostou duby, hrušně a topoly černé. V sázení budeme pokračovat, dokud práce nepřeruší pravé zimní počasí,“ uvedla Marcela Klemensová z Arniky.

Výsadba je součástí pětiletého projektu na záchranu páchníka hnědého, který žije v dutinách stromů. Letos ale ochránci přírody kvůli koronavirovým omezením vysazují stromy bez pomoci dobrovolníků a žáků místních škol. Na jaře vysadili 200 stromů. Pomohli jim místní zemědělci, kteří poskytli skladovací prostory pro stovky dubových kůlů.

Projekt v Poodří začal v roce 2018, do roku 2023 mají ochranáři vysadit více než 1500 stromů. Po dohodě s majiteli je sázejí i na soukromých pozemcích.

Reklama

Doporučované