Hlavní obsah

Ochránci zvířat odhalili pašeráky žraločích ploutví

Pašeráci ploutví.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Žraločí ploutve, mezi kterými byly i ploutve chráněného žraloka velrybího, byly nalezeny v zásilce, která letěla ze Singapuru do Hongkongu. Odhalila to nezisková organizace, která se zabývá ochranou mořských živočichů, Sea Shepherd Global.

Článek

V zásilce do obchodu s mořskými plody v Hongkongu byly nalezeny sušené ploutve ohrožených druhů žraloků, mezi nimi i ploutve chráněného žraloka velrybího. Odhalila to nezisková organizace, která se zabývá ochranou mořských živočichů, Sea Shepherd Global.

Videa, která organizace zveřejnila, obsahují záběry pytlů plných odřezaných ploutví. Zásilka do Hongkongu přiletěla ze Singapuru. Původně letěla z Kolomba na Srí Lance. Hongkong povoluje dovoz žraločích ploutví, které Číňané považují za lahůdku. Pokud ale ploutve patří ohroženým druhům žraloků, musí na jejich dovoz být zvláštní povolení, podle smlouvy o mezinárodním trhu OSN.

Singapurské letiště, které zakázalo dovoz žraločích ploutví v roce 2014, podle Reuters uvedlo, že ploutve byly označeny jako sušené mořské plody.

Světový fond na ochranu přírody oznámil, že některá letiště a někteří dopravci nechtěně převezli žraločí ploutve do Hongkongu kvůli špatnému označení zásilky. Zároveň ale oznámil, že je na dopravcích, aby se vypořádali s nezamýšleným podporováním černého trhu.

Singapurské letiště oznámilo, že okamžitě rozeslalo na všechny své stanice nařízení, aby byly zkontrolovány všechny zásilky s označením Sušené mořské plody, a vyškrtlo dodavatele ze seznamu zákazníků.

Podle Světového fondu na ochranu přírody je každoročně zabito přes sedmdesát milionů žraloků. Kvůli tomu je čtvrtina druhů na pokraji vyhynutí. I přes snahu aktivistů, kterým se v posledních letech oficiálně podařilo omezit dovoz žraločích ploutví do Hongkongu o padesát procent, černý trh se žraločími ploutvemi nadále bují, kvůli nedostatečné intervenci ze strany vlády.

Reklama

Doporučované